ΤΟ FOODPLAY ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

2022-11-07

Για τα παιδιά σχεδόν τα πάντα είναι παιχνίδι. Ακόμα και η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι για εκείνα παιχνίδι! Αυτό οι γονείς μπορούν να το εκμεταλευτούν ως μια διασκεδαστική στρατηγική για ένα παιδάκι το οποίο είναι επιλεκτικό με το φαγητό του. Με ποιον τρόπο; Μα φυσικά με το FoodPlay!


Δείτε επίσης: ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Τι θα λέγατε αν με τη μέθοδο του παιχνιδιού θα μπορούσε το παιδί σας να αλλάξει όχι μόνο τις διατροφικές του συνήθειες σε πιο υγιεινές, αλλά και να διευρύνει το διαιτολόγιο του, προσθέτοντας τροφές τις οποίες είχε αποκλείσει; Ακούγεται δελεαστικά ωραίο, αλλά για τα παιδιά είναι ακόμα πιο ωραίο και συνάμα διασκεδαστικό.


Τι ακριβώς είναι το FoodPlay;

Το FoodPlay, όπως δηλώνει και η ονομασία του, αποτελεί το παιχνίδι με διάφορα τρόφιμα, όχι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του φαγητού, ούτε είναι απαραίτητο με αυτά που θα παίξει το παιδί να πρέπει κατόπιν να τα φάει. Η φιλοσοφία του FoodPlay είναι το παιδί να έρθει κοντά με πλήθως τροφών, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στην υφή, όσο και σε οσμή/γεὐση, ώστε να εξοικιωθεί μαζί τους πριν τις καταναλώσει. Ακόμα και τροφές τις οποίες έχει αποκλείσει από το πιάτο του και δεν δέχεται με τίποτα να δοκιμάσει, μπορεί στο παιχνίδι να το βρει ωραία ιδέα να πειραματιστεί μαζί της.

Όπως στα περισσότερα παιχνίδια υπάρχουν κανόνες, έτσι και εδώ υπάρχουν δύο βασικοί:

Κανόνας Νο 1: «Μόνο παιχνίδι, δεν είναι απαραίτητο οι τροφές να φαγωθούν». Μην πιέσετε το παιδάκι σας να φάει τη τροφή με την οποία παίζει. Για να φτάσει ένα παιδί στο στάδιο να δοκιμάσει μία τροφή, θα πρέπει πρώτα να έχει περάσει από άλλα δυο. Το πρώτο είναι να εξοικιωθεί με τη παρουσία της τροφής γύρω του, απλά κοιτώντας την. Το δεύτερο είναι να έρθει σε επαφή μαζί της αγγίζοντας την, πιέζοντας την, σκάλίζοντας την, μυρίζοντας την κλπ. Τέλος έρχετε και το στάδιο της δοκιμασίας.

Κανόνας Νο 2: «Μη φοβηθείτε να λερωθείτε». Βρείτε επιφάνειες μεγάλες, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο τραπέζι, φορέστε στα παιδιά άνετα ρούχα που δεν σας νοιάζει αν λερωθούν και αφήστε τα να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους ό,τι θέλουν και όπως εκείνα το θέλουν.

Κανόνας Νο 3: «Συνδιασμός τροφών», εντάσσοντας στο παιχνίδι του τροφές που του αρέσει να τρώει, μαζί με μία που δεν τρώει.

Παρακάτω σας δίνονται ιδέες για το πως ένα παιδί μπορεί να εντάξει στο παιχνίδι του τροφές, μεγαλώνοντας έτσι το ενδεχόμενο να δεχθεί πιο εύκολα να τις δοκιμάσει.


Ας ξεκινήσει λοιπόν το ταξίδι προς την καινούρια γευστική εμπειρία!

1. Μιμητικό παιχνίδι: πριν το παιδί σας έρθει σε επαφή με την αληθινή τροφή, μπορείτε να παίξετε μαζί του με ψεύτικη. Στο εμπόριο θα βρείτε παιχνίδια με σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Φτιάχτε τη μικρογραφία μιας κουζίνας με τον απαραίτητο εξοπλισμό (πιατάκια, ποτήρια, νεροχύτη, κουζίνα, κατσαρόλες κλπ.) και ετοιμάστε ένα γεύμα για τις κούκλες, τα αρκουδάκια του, ακόμα και για εσάς. Στρώστε τραπέζι όπως θα κάνατε και στη πραγματικότητα, καθίστε γύρω από αυτό και «δοκιμάστε» τις λιχουδιές που ετοιμάσατε. Το «μενού» μπορεί να περιλαμβάνει τροφές που αρνείται το παιδί να φάει (π.χ. αβγό, μπρόκολο, κρέας κλπ.) μιλώντας του ταυτόχρονα γιατί είναι σημαντικό κάποιος να τις καταναλώνει, αναφέροντας τις διατροφικές του αξίες.

2. Καλλιτεχνικές ανησυχίες: αφήστε το παιδάκι σας να ζωγραφίσει χρησιμοποιώντας ως δακτυλομπογιές μαρμελάδες, σάλτσες, ταχίνι, γιαούρτι κλπ. Φτιάχτε 3d ζωγραφιές στις οποίες το μπρόκολο θα είναι τα δεντράκια, τα στικ πατάτες θα σχηματίζουν έναν σπίτι ή τα βραστά μακαρόνια θα είναι ένας ωκεανός που μέσα του κρυμμένα θα είναι μικρά ψαράκια που θα πρέπει να ψάξει να τα βρει. Φτιάχτε φατσούλες από κομμάτια κρέατος και μικρά κομμάτια αβγού. Σχεδιάστε τα σχήματα ή το όνομα του από στικ καρότου και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας, χρησιμοποιώντας πάντα 1-2 τροφές που αγαπάει το παιδί να τρώει σε συνδιασμό με μία που δεν τρώει.

3. Εξάσκηση δεξιοτήτων: χρησιμοποιείστε τρόφιμα ωμά ή βρασμένα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων όπως αυτή της λεπτής κίνησης ή του οπτικοκινητικού συντονισμού μέσω του παιχνιδιού! Δώστε στο παιδί ένα σουρωτήρι όπου μέσα από τις τρύπες του θα πρέπει να περάσει ωμά ή βραστά μακαρόνια. Μπορεί να κόψει με το ψαλίδι του τα λαχανικά σε πολύ μικρά κυβάκια ή λωρίδες για να τις διακοσμήσει σε ζωγραφιά σα ψηφιδωτό. Να ψάξει να βρει μικρά αντικείμενα μέσα σε θρυμματισμένα παξιμάδια, όσπρια κλπ.

4. Μικροί μάγειρες: αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού. Μπορεί να σας βοηθήσει ζυμώνοντας μπιφτέκια, κόβοντας σαλάτα, αποφλοιώνοντας καρότα κλπ. Ερχόμενο σε επαφή με ένα τρόφιμο που το ίδιο έχει μαγειρέψει, είναι πιο εύκολο να θελήσει ύστερα να το δοκιμάσει.


Είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν:

Το FoodPlay δεν αποτελεί θεραπεία για την τροφική επιλεκτικότητα, αλλά μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Αν το παιδί σας είναι επιλεκτικό στη σίτηση του σε βαθμό τέτοιον που δημιουργεί προβλήματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, όπως για παράδειγμα έναν εργοθεραπευτή ή έναν λογοθεραπευτή εξειδικευμένο στα θέματα τροφικής επιλεκτικότητας.

Καλή σας διασκέδαση!


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger www.ergotherapeiakids.com


Δείτε επίσης:

Τα στάδια συγκέντρωσης σε ένα παιδί

Δείτε επίσης:

Τι ονομάζουμε αισθητηριακή αμυντικότητα