9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

2023-03-20

  • Μάθετε για τις μαθησιακές δυσκολίες. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο περισσότερο θα βοηθήστε τον εαυτό σας και το παιδί σας. Ζητήστε τις συμβουλές των ειδικών παιδαγωγών και των θεραπευτών που ασχολούνται με το παιδί σας.

  • Επαινείτε το παιδί σας όταν τα κάνει καλά. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι συχνά πολύ καλά σε μια ποικιλία πραγμάτων. Μάθετε τι το παιδί σας απολαμβάνει πραγματικά να κάνει, όπως ο χορός, το ποδόσφαιρο, ή εργασία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δώστε στο παιδί πολλές ευκαιρίες για να προάγει τη σταδιοδρομία του ή τις δυνάμεις και τα ταλέντα του.
  • Μάθετε τους τρόπους που το παιδί σας μαθαίνει καλύτερα. Μήπως μαθαίνει από την πρακτική εξάσκηση, ψάχνοντας ή ακούγοντας; Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει μέσα από τα δυνατά του σημεία.
  • Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτές μπορεί να χτίσουν την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσουν κάποιες δεξιότητες. Δώστε απλές οδηγίες, καταμερίστε τα καθήκοντα σε μικρότερα βήματα, και επιβραβεύστε τις προσπάθειες του παιδιού σας με τον έπαινο.
  • Κάνετε τις κατ' οίκον εργασίες να αποτελούν προτεραιότητα. Διαβάστε περισσότερα εδώ για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να οργανωθεί με επιτυχία στο σπίτι.
  • Δώστε προσοχή στην ψυχική υγεία του παιδιού σας (και τη δική σας!). Να είστε ανοικτοί στην παροχή συμβουλών, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν: - Στην αντιμετώπιση της απογοήτευσης του παιδιού σας -Nα αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους -Να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κοινωνικές δεξιότητες.
  • Μιλήστε με άλλους γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν πρακτικές συμβουλές και συναισθηματική υποστήριξη. Μπορείτε να ξεκινήστε τη παρέα με γονείς που παρακολουθούν το τμήμα ένταξης στο σχολείο ή επιτρέψτε στους υπεύθυνους του ψυχοπαιδαγωγικού κέντρου που παρακολουθείτε συνεδρίες να σας φέρουν σε επαφή με γονείς που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
  • Συναντηθείτε με το προσωπικό του σχολείου και συμβάλλετε στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των αναγκών του παιδιού σας. Προμηθευτείτε τα αντικείμενα που είναι κατάλληλα για το παιδί σας και μην ξεχάσετε την υποστηρικτική τεχνολογία.
  • Καθιερώστε μια θετική σχέση εργασίας με το δάσκαλο του παιδιού σας. Με την τακτική επικοινωνία, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο του παιδιού σας στο σπίτι και στο σχολείο. 


Γκουγκούμη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός MSc, Special Education Blogger www.special-learners.gr


Δείτε επίσης:

Ιδέες για ασκήσεις αισθητηριακής ρύθμισης στο σπίτι

Δείτε επίσης:

10 μύθοι για την δυσλεξία

Νέα κυκλοφορία μυθιστορήματος:

Ο συλλέκτης των τρένων