11 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

2022-10-24

Παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές μεγαλώνοντας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σχεδόν τις ίδιες δυσκολίες όπως και πριν, σε μικρότερο ίσως βαθμό. Τι αλλάζει όμως με τη πάροδο του χρόνου; Ποιες είναι πλέον οι ανάγκες τους και πώς μπορούν οι γονείς να προσαρμοστούν σε αυτές;

Το κάθε παιδί έχει το δικό του μοναδικό αισθητηριακό προφίλ. Η εισροή συγκεκριμένων ερεθισμάτων μπορεί να αποδιοργανώσει και να αποσπάσει τη προσοχή του ή να το βοηθήσει να συγκεντρωθεί καλύτερα.

Πάμε να δούμε παρακάτω μερικές συμβουλές!

  • Μουσική: Η μουσική σε αυτήν την ηλικία επιδρά όχι μόνο θεραπευτικἀ, αλλά βοηθάει και στην ρύθμιση μέσω των ακουστικών ερεθισμάτων που λαμβάνει το παιδί. Αφήστε το να επιλέξει ποιο είδος μουσικής του αρέσει να ακούει. Μέταλ ή κλασική, ροκ, ποπ ή ό,τι άλλο επιθυμεί, θα βάλει το δικό της λιθαράκι στην ρύθμιση του.
  • Εκμάθηση μουσικού οργάνου: όπως προαναφέρθηκε, η μουσική βοηθάει στην ρύθμιση, πόσο μάλλον όταν αυτή παράγεται από το ίδιο το παιδί! Ταυτόχρονα εξασκεί και πολλές άλλες δεξιότητες που απαιτούνται.
  • Συμμετοχή του παιδιού σε κάποιο άθλημα: κολύμβηση, μπάσκετ, καράτε κλπ. θα βοηθήσουν εκτός από την ενίσχυση των σωματικών του δεξιοτήτων και την ψυχική ευεξία, να λάβει και τα απαραίτητα αισθητηριακά ερεθίσματα που χρειάζεται.
  • Αναρρίχηση: αποτελεί τη τέλεια δραστηριότητα για εισαγωγή αιθουσαίων και ιδιοδεκτικών ερεθίσματων ταυτόχρονα. Βρείτε μια εξειδικευμένη σχολή και αφήστε το εφηβάκι σας να το απολαύσει.
  • Γυμναστήριο: γυμναστική με λάστιχα, με βάρη ή αερόβια, δεν έχει σημασία. Το παιδί επιλέγει το είδος που του αρέσει κάθε φορά και τα ωφέλη είναι πολλαπλά.
  • Χορός: μέσο έκφρασης, εκτόνωσης και εκγύμνασης για τον έφηβο που του αρέσει να κινείται συνεχώς.


  • Τρέξιμο χωρίς παπούτσια σε αμμουδιά: το τρέξιμο με γυμνά πόδια σε αμμουδιά (ή βοτσαλάκι) βοηθάει στην εισροή απτικών και ιδιοδεκτικών ερεθισμάτων.
  • Μάσημα τσίχλας: ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα το βοηθήσει να παραμείνει συγκεντρωμένο.


Δείτε επίσης: Φτύσε τη τσίχλα σου! Είναι μύθος ή αλήθεια ότι το μάσημα τσίχλας αποσπά τη προσοχή των παιδιών;


  • Κατανάλωση πικάντικων τροφών: καυτερές σάλτσες ή σνακ, έντονα μπαχαρικά μέσα στο φαγητό κλπ. παρέχουν έντονα γευστικά ερεθίσματα για ρύθμιση μέσω του στόματος.
  • Παρακολούθηση 3D ταινίας: η τρισδιάστατη εικόνα και ο surround ήχος αποτελούν εμπειρία μοναδική, προσφέροντας οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα.
  • Μετακίνηση με skateboard: στη διαδρομή για το σχολείο, στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, στη βόλτα του ή σε κάποιο πάρκο, αποτελεί επίσης πολύ καλή δραστηριότητα. Εδώ χρειάζεται προσοχή ώστε να τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα (κανόνες οδικής κυκλοφορίας, κράνος, επιγονατίδες κλπ.)


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger www.ergotherapeiakids.com


Δείτε επίσης:

Κουτί διαλείμματος: Τι είναι και που χρησιμεύει;

Δείτε επίσης:

Νέα κυκλοφορία: Ο Συλλέκτης των τρένων