ΚΟΥΤΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ

2022-05-16

Τι είναι το κουτί διαλείμματος;

Το κουτί διαλείμματος είναι ένα κουτί γεμάτο από αγχολυτικά αντικείμενα, βαριά εργαλεία εργασίας, αντικείμενα ηρεμίας και αντικείμενα που στοχεύουν να ξυπνήσουν, να ενσωματώσουν και να διεγείρουν τις αισθήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέσο προς αποτροπή κατάρρευσης (meltdowns) ή επιθετικότητας του παιδιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια του διαλείμματος για να αναζωογονήσει και να κρατήσει το παιδί σε εγρήγορση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος, στο σπίτι, στο ιατρείο, στην αίθουσα αναμονής ή οπουδήποτε μπορείτε να συναντήσετε ανθρώπους!

Ακόμη και ο δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κουτί διαλείμματος σε ένα κέντρο με πολλά παιδιά ταυτόχρονα, έτσι ώστε μετά το διάλειμμα όλοι να είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την εργασία τους.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα κουτί διαλείμματος ή μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, επιλέγοντας αντικείμενα βάση των αναγκών του παιδιού. Εναλλακτικά, αντί για κουτί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τσαντάκι!


Τι περιλαμβάνει ένα κουτί διαλείμματος;

Ένα κουτί διαλείμματος θα πρέπει να περιέχει:

  • Εργαλεία για βαριά εργασία, όπως αντικείμενα για το τέντωμα και την κίνηση (π.χ. λάστιχα γυμναστικής, βαρίδια καρπού ή γιλέκο με βάρος, ταναλάκια δακτύλων, λάστιχα έκτασης δακτύλων κ.α.)
  • Αντικείμενα λεπτής κινητικότητας, όπως αγχολυτικές μπάλες, spiners δακτύλων, σχοινάκι με περασμένες χάντρες, pop its, pull and pop σωλήνες κ.α.
  • Αντικείμενα που δίνουν απτικά ερεθίσματα, με διαφορετικές υφές (χνουδωτά, μαλακά, σκληρά, τραχιά κλπ.) όπως βιβλιαράκια αφής, σκληρή επιφάνεια βέλκρο, γυαλόχαρτα, χλαπάτσες κ.α.

Μπορεί το παιδί να έχει τοποθετήσει το κουτί του σε ένα συγκεκριμένο μέρος στο σχολείο ή μπορεί να το μεταφέρει μαζί του, αν αυτό είναι δυνατόν.


Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν τη δημιουργία ενός κουτιού διαλείμματος!

1. Πού σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το κουτί διαλείμματος: Στην τάξη; Στην κλινική; Στο δωμάτιο παιχνιδιού; Επιπλέον ερωτήσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν μιας και το κάθε κουτί διαμορφώνεται εξατομικευμένα βάση των αναγκών του παιδιού:

  • Ποιες είναι οι ανάγκες του παιδιού σας;
  • Χρειάζεται δραστηριότητες που να το ηρεμούν ή δραστηριότητες που ανεβάζουν το επίπεδο διέγερσης;
  • Χρειάζεται αντικείμενα λεπτής κινητικότητας ή ιδιοδεκτικών ερεθισμάτων;

2. Στόχοι δημιουργίας του κουτιού: Τι θα θέλατε να πετύχετε με το κουτί διαλείμματος; Θα χρησιμοποιηθεί για θεραπευτική χρήση ή για την εξερεύνηση του παιχνιδιού;

3. Κανόνες χρήσης του κουτιού: Θα πρέπει να έχετε εξηγήσει στο παιδί σας το σκοπό του κουτιού διαλείμματος. Θα πρέπει να γνωρίζει πότε και που θα το χρησιμοποιήσει και πόσα παιδιά μπορούν να απασχολούνται με το κουτί την ίδια στιγμή ταυτόχρονα. Επίσης θα πρέπει να ξέρει αν μπορεί αν το χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή ή αν θα πρέπει να το ζητήσει από εσάς και για πόσο χρόνο μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται όταν τελειώσει με τη χρήση του, θα πρέπει να συμμαζέψει τα παιχνίδια μόνο του ή θα χρειαστεί βοήθεια;

4. Check up: Κατά καιρούς πρέπει να ελέγχετε το κουτί για να δείτε αν υπάρχουν αντικείμενα λερωμένα που χρειάζονται καθάρισμα ή απολύμανση, αντικείμενα που λείπουν ή έχουν καταστραφεί και πρέπει να αντικατασταθούν ή αν θέλετε να προσθέσετε/αφαιρέσετε αντικείμενα. Να θυμάστε πως τα στοματικά παιχνίδια πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση.

5. Συνδυασμός με τα μαθήματα: Μπορείτε να συνδυάσετε τα αντικείμενα του κουτιού με κάποια από τα μαθήματα που έχει να κάνει το παιδί σας στο σπίτι. Ίσως κάνετε ένα μάθημα σχετικά με το σώμα ή ένα μάθημα για την ταξινόμηση, έτσι τα αντικείμενα στο κουτί διαλείμματος μπορούν να σας χρησιμεύσουν ως οπτικά εργαλεία, που μπορούν να ενισχύσουν ό,τι προσπαθείτε να διδάξετε στο παιδί.

6. Μέγεθος του κουτιού: Ένα κουτί διαλείμματος πρέπει να είναι αρκετά μικρό για να είναι φορητό από τα παιδιά σας, αλλά αρκετά μεγάλο για να συμπεριλαμβάνει αρκετά αντικείμενα.

8. Ενημερώστε το σχολείο: Μπορείτε να προγραμματίσετε μια συνάντηση με τον δάσκαλο ή τον διευθυντή του σχολείου σας, ώστε να εξηγήσετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να προέλθουν από τη χρήση ενός τέτοιου κουτιού με αισθητηριακά αντικείμενα για την τάξη (προσοχή, εστίαση, ηρεμία, συγκέντρωση, χαρά).


Γκουγκούμη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός MSc, Special Education Blogger www.special-learners.gr