ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

2021-05-06

Τι είναι και ποιος ο λόγος ύπαρξης;

Η βάδιση στις μὐτες των ποδιών, όταν δηλαδή ένα παιδί περπατά ή στέκεται στα δάκτυλα των ποδιών του, χωρίς το υπόλοιπο μέρος του πέλματος να έρχεται σε επαφή με το έδαφος, μπορεί να υπάρχει σε περιπτώσεις ιατρικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία, την παρατηρούμε συχνά στα παιδιά με αυτισμό (λόγω απτικής αμυντικότητας που μπορεί να παρουσιάσουν), αλλά και σε παιδιά με αγνώστου αιτιολογίας ύπαρξης της. Στην τελευταία περίπτωση την ονομάζουμε ιδιοπαθής βάδιση στις μύτες των ποδιών ή ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες

Όταν το παιδί δεν έχει κάποιο πρόβλημα νευρολογικής φύσεως, μέχρι την ηλικία των τριών ετών είναι φυσιολογικό η ύπαρξη της. Μετά τα τρία έτη και εφόσον αυτή εξακολουθεί να παρατηρείται, καλό είναι οι γονείς να απευθυνθούν στον παιδίατρο τους για να τους καθοδηγήσει στον αρμόδιο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Εάν δεν υπάρχουν άλλα σημάδια αναπτυξιακής καθυστέρησης (π.χ. στον λόγο, στην κίνηση, γνωστικά κ.α.), τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.


Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η μακροχρόνια βάδιση στις μύτες των ποδιών;

Αν κάποιος ειδικός (εργοθεραπευτής ή φυσικοθεραπευτής) δεν επέμβει εγκαίρως, ένα παιδί μπορεί να βαζίδει στις μύτες των ποδιών ακόμη και μέχρι την εφηβεία του. Η μακρόχρονη βάδιση στις μύτες των ποδιών μπορεί να προκαλέσει διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, όπως είναι η βλαισοπλατυποδία, βλαισό μεγάλου δακτύλου, πόνο στις αρθρώσεις της ποδοκνημικής, του γονάτου ή ακόμη και της μέσης, γρήγορο αίσθημα κόπωσης μετά από περπάτημα ή αθλητική δραστηριότητα κ.α.


Πως αντιμετωπίζεται;

Η διαδικασία της θεραπείας είναι συντηρητική και οι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Διατατικές ασκήσεις
  2. Σταθερή περίδεση
  3. Νάρθηκες ακινητοποίησης, σκληρά μποτάκια ή ειδικά ορθωτικά μέσα στα παπούτσια
  4. Ασκήσεις για την απτική αμυντικότητα του πέλματος
  5. Ιδιοδεκτικές πιέσεις στα πόδια και τους ώμους
  6. Πρωτόκολλο βαθιάς πίεσης με τη βούρτσα Wilbarger


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger