ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SENSORY PLAY ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ;

2021-12-06

Το  αισθητηριακό παιχνίδι ή αλλιώς sensory play είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα δίνεται στο παιδί η οποία μπορεί να διεγείρει μια ή και περισσότερες από τις επτά περιοχές των αισθήσεων του, την απτική, την οσφρητική, τη γευστική, την οπτική, την ακουστική, την αιθουσαία και την ιδιοδεκτική.


Ποια είναι τα οφέλη του;

Έχει αποδειχθεί ότι το αισθητηριακό παιχνίδι διευκολύνει τη μάθηση και την εξερεύνηση του παιδιού με τον κόσμο γύρω του. Του επιτρέπει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις αισθητηριακές πληροφορίες που λαμβάνει, την επεξεργασία τους και το βοηθάει να ανταποκριθεί κατάλληλα στο περιβάλλον.

Πόσο μάλλον αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια αισθητηριακή διαταραχή επεξεργασίας, δηλαδή τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το εξωτερικό περιβάλλον «μπερδεύονται» μέσα στον εγκέφαλο του με το αποτέλεσμα να είναι η ακατάλληλη ερμηνεία τους, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μια ακατάλληλη αντίδραση. Για παράδειγμα, ένα παιδί με αυτισμό το οποίο δυσκολεύεται να παραμείνει καθιστό για κάποιο χρονικό διάστημα και να επικεντρωθεί σε μια δραστηριότητα για να την ολοκληρώσει, αν η ίδια δραστηριότητα του δωθεί ταυτόχρονα με κάποιο αιθουσαίο ή απτικό ερέθισμα, αυτό θα το βοηθήσει να παραμείνει συγκεντρωμένο για περισσότερη ώρα.

Σε ένα παιδί με υπερευαίσθητο ή υποευαίσθητο νευρικό σύστημα, το είδος των αισθητηριακών ερεθισμάτων που θα λάβει παίζει σημαντικό ρόλο, ώστε για να του παρέχουν το επιθυμητό επίπεδο αισθητηριακής διέγερσης.


Βοηθάει παιδιά τα οποία δεν αντιμετωπἰζουν διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας;

Τα οφέλη του είναι αρκετά ακόμη και αν το παιδί δεν αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας. Μέσα από το αισθητηριακό παιχνίδι το παιδί θα βοηθηθεί:

  • Στη γλωσσική ανάπτυξη
  • Στις γνωστικές του δεξιότητες
  • Στις δεξιότητες λεπτής και αδρής κίνησης
  • Στην κοινωνική ανάπτυξη
  • Στον τρόπο σκέψης επίλυσης προβλήματος
  • Επιπλέον ενισχύει την ηρεμία και την αποβολή του άγχους


Αφηστε λοιπόν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα σας ελεύθερες και δημιουργήστε εύκολα και με πολύ απλά υλικά αισθητηριακά παιχνίδια για τα παιδάκια σας μέσα στο σπίτι. Βασικό ρόλο παίζει η παρουσία διαφορετικών υλικών και υφών, όπου πάνω σε αυτά το παιδάκι σας θα πειραματιστεί.

Ένα παράδειγμα αισθητηριακού παιχνιδιού είναι να χρησιμοποιήσετε πλαστικά κουτιά διαφόρων μεγεθών ώστε να τοποθετήσετε μέσα τα αισθητηριακά υλικά σας. Αυτά μπορεί να είναι ρύζι ή όσπρια χρωματισμένα με χρώμα ζαχαροπλαστικής, μακαρόνια, μπαλάκια από αλουμινόχαρτο, αφρός ξυρίσματος, νερό, φτερά, πετρούλες, άμμος, χώμα, κοχύλια, κ.α. με μέσα ταυτόχρονα κρυμμένα μικρά αγαπημένα τους αντικείμενα. Δώστε στο παιδάκι σας κουτάλες, δοσομετρητές, φτιαράκια και αφήστε τα μέσα από ένα πλούσιο αισθητηριακό περιβάλλον να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις δεξιότητες τους.


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger