ΤΑ 7 ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!

2021-05-06

᾽᾽Μιλούν συχνά για το παιχνίδι σαν να είναι μια ανάπαυλα από τη σοβαρή μάθηση, αλλά για τα παιδιά, το παιχνίδι είναι η σοβαρή μάθηση!᾽᾽

M.G.Rogers


Πόσοι από τους γονείς έχουν αναρωτηθεί την ώρα που παρατηρούν το παιδί τους να παίζει ότι έτσι ᾽᾽σπαταλάει᾽᾽ τον χρόνο του, αντί να κάνει κάτι πιο παραγωγικό και πιο σημαντικό (π.χ. επιπλέον διάβασμα, μαθήματα αγγλικών, εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, άθληση κ.α.). Συχνά έτσι το παιδί καταλήγει με ένα φορτωμένο πρόγραμμα, όπου μέσα στην ημέρα θα υπάρχει ελάχιστος ελέυθερος χρόνος για να μπορέσει να παίξει, να εκφραστεί και να αποφορτιστεί, με αποτέλεσμα να γκρινιάζει, να παραπονιέται ότι νιώθει κουρασμένο και να παρουσιάζει άρνηση να κάνει οτιδήποτε άλλο πέραν του παιχνιδιού.


Τι ρόλο παίζει τελικά το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού; 

Αρχικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το παιχνίδι είναι βασικό και ανεφαίρετο δικαίωμα του παιδιού. Αποτελεί κύριο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του και είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ψυχαγωγία του, αλλά παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την συναισθηματική και πνευματική του ανάπτυξη, όσο και για τη σωματική. 


Ας δούμε παρακάτω τα 7 κυριότερα οφέλη του παιχνιδιού στη καθημερινότητα του παιδιού:

  1. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί εκτονώνεται, εκφράζεται, πειραματίζεται, παίρνει ευχαρίστηση και ανακαλύπτει τον κόσμο και τον ίδιο του τον εαυτό.
  2. Είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης μιας και έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, καθὠς και τρόπος ενίσχυσης της λεκτικής και μη λεκτικής του επικοινωνίας.
  3. Γίνεται πιο εφευρετικό και πιο δημιουργικό.
  4. Ενισχύεται ο σεβασμός απέναντι στο άλλο παιδί με το οποίο συναναστρέφεται, αλλά και ο αυτοσεβασμός.
  5. Το βοηθάει να ωριμάσει συναισθηματικά.
  6. Έχει θετική επιρροή στις γλωσσικές δεξιότητες και την ικανότητα να αναλαμβάνει ρόλους.
  7. Ενισχύονται κινητικές ικανότητες όπως αυτή της λεπτής ή της αδρἠς κίνησης, αλλά και οι γνωστικές και αντιληπτικές επίσης.


Ενισχύστε λοιπόν την ανάγκη του αυτή για παιχνίδι. Δώστε του χρὀνο για να παίξει είτε μόνο του, είτε με εσάς ή φίλους του. Δώστε του ερεθίσματα, μάθετε του τους κανόνες που πρέπει να γνωρίζει, γιατί για το παιδί, το παιχνίδι μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο και οποιδήποτε στιγμή. 

Και να θυμάστε, κάθε φορά που το παιδί σας παίζει, χτίζει τα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια που έρχονται, έτσι ώστε η μετάβαση στην εφηβεία να είναι πιο ομαλή και με τη σειρά αργότερα για την απαιτητική ενήλικη ζωή του.

Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια S.I.-Συγγραφέας-OT blogger