ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

2021-05-05

Αν είστε γονέας ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες, γνωρίζετε πώς περνά ο χρόνος στο σπίτι όταν έρχεται η στιγμή να γίνουν οι κατ' οίκον εργασίες. Η συμμετοχή σας μπορεί να είναι αντιπαραγωγική για το ίδιο το παιδί, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας είστε πρόθυμοι να το κάνετε εσείς οι ίδιοι.

Οι γραμμές ευθύνης μπορεί να γίνουν θολές με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, στα παιδιά τα οποία παρέχεται πάντα μια μεγάλη βοήθεια, μπορούν να εξαρτώνται από αυτό και να αισθάνονται ανίκανα να το κάνουν από μόνα τους, που με τη σειρά του, επηρεάζει αρνητικά την ακαδημαϊκή τους ικανότητα και την αυτοεκτίμησή τους.


Τι μπορείτε να κάνετε γι᾽ αυτό, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας, αλλά και να το δείτε να πετυχαίνει στο σχολείο;

Πρέπει να είστε συγκεκριμένοι για το τι είδους βοήθεια θα παράσχετε για τις κατ' οίκον εργασίες και σε καθορισμένο χρόνο. Εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Ελέγχετε τα σημειωματάρια ανάθεσης εργασιών
  • Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν αυτό που τους ζητείται
  • Ιεραρχήστε τα καθήκοντα


Βοηθήστε με τη διαχείριση χρόνου και να επιμείνετε στην εργασία:

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τείνουν να υποτιμούν το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση εργασιών.

  • Προγραμματίστε τις κατ 'οίκον εργασίες σε μικρότερα μέρη
  • Επιτρέψτε μίνι διαλείμματα και σνακ, αν χρειαστεί
  • Να ακούγεται απαλή μουσική ή λευκός θόρυβος
  • Εάν παρατηρείται νευρικότητα στα χέρια του παιδιού ή θέλει να κρατά κάτι, δοκιμάστε να κάθεται σε μια μπάλα γυμναστικής, να μασά τσίχλες ή να πιέζει μία μαλακή μπάλα, ενώ διαβάζει (δείτε εδώ tips που μπορεί να το βοηθήσουν).


Επανεξέταση της εργασίας:

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τείνουν να μην επανελέγχουν τις εργασίες τους. Ένα παιδί με δυσκολία στην οπτική αντίληψη μπορεί να μην είναι σε θέση να εντοπίσει τα λάθη του ή ίσως απλά να βαριέται!


Να ξέρετε πότε να ζητήσετε βοήθεια:

Μερικές φορές, μπορεί να χρειάζεται η παρέμβαση κάποιου ειδικού για να βοηθήσει στην διεκπεραίωση των κατ 'οίκον εργασιών.


Γράφει η Γκουγκούμη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός, Special Education Blogger

www.special-learners.gr