ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

2021-02-21

"Ένα παιδί μπορεί να μάθει να ζει με τη δυσλειτουργία του, δε μπορεί όμως να ζήσει χωρίς τη παρουσία των γονιών του, αναζητώντας διαρκώς την αγάπη τους. Αν οι γονείς δείχνουν αγάπη στο παιδί, μπορεί να ζει καλά στο παρόν και να έχει πίστη για το μέλλον."
Bettelheim

Τα κρούσματα για τα εγκαύματα δυστυχώς αυξάνονται κάθε χρόνο.Στην περίπτωση που ο εγκαυματίας είναι ένα παιδί, ακολουθεί τη διαδικασία των θεραπευτικών σταδίων όπως και ο ενήλικας, όμως θα χρειαστεί μια πιο ιδιαίτερη μεταχείριση από τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας και από τους γονείς.

Σε ένα παιδί, μετά το έγκαυμα θα μείνουν σωματικά και συναισθηματικά τραύματα, αρχικά από τον τραυματισμό και στη συνέχεια από τις αλλαγές στην εικόνα του. Η εμπειρία του πόνου θα παίξει επίσης ρόλο, διότι θα επηρεάσει σημαντικά την άμεση και μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής του παιδιού, καθώς και την ευημερία του. 


Τι ρόλο παίζει η εργοθεραπεία στην αποκατάσταση ενός εγκαύματος;

Ο εργοθεραπευτής σε συνεννόηση και συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της θεραπευτικής ομάδας (γιατροί, νοσηλευτές, παιδοψυχολόγοι, φυσιοκοθεραπευτές κ.α.), θα καθορίσει τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους της θεραπείας και θα ενημερώσει τους γονείς και το ίδιο το παιδί για τα στάδια που θα ακολουθήσει η παρέμβαση, η οποία θα έχει σα στόχο:

  • Την μείωση του οιδήματος και την διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων
  • Την πρόληψη παραμόρφωσης και των συσπάσεων
  • Την ελαχιστοποίηση επιπτώσεων των ουλών
  • Την διατήρηση κινητικής ανεξαρτησίας
  • Αύξηση ανοχής στην κούραση και μυϊκή ενδυνάμωση
  • Βοήθεια με ψυχολογικές προσαρμογές
  • Εκπαίδευση φροντίδας του δέρματος
  • Την επανένταξη του παιδιού στο σχολείο


Τι ασκήσεις γίνονται για την αποκατάσταση ενός εγκαύματος; 

Οι παραπάνω στόχοι είναι δυνατόν να επιτευχθούν μέσα από την χρήση ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης (συνιστάται για παιδιά άνω των 7 ετών), διατασικές ασκήσεις, ασκήσεις συμπίεσης, την χρήση ναρθήκων, την χρήση προσαρμοστικού εξοπλισμού και με συμβουλές που θα δοθούν στους γονείς και το παιδί, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα του. 

Οι ασκήσεις είναι καλό να συνδιάζονται με παιχνίδι, για να είναι πιο ευχάριστη η διαδικασία της αποκατάστασης. Με τη χρήση των παιχνιδιών ο εργοθεραπευτής επιδιώκει ενεργή κίνηση στις αρθρώσεις που τον ενδιαφέρουν. Επιπλέον, με το παιχνίδι το παιδί αποσπά τη προσοχή του από το πόνο, γιατί κάνει μια δραστηριότητα που το ευχαριστεί.


Τα παιχνίδια που περιλαμβάνονται στο εργοθεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει:

  1. Να βοηθούν την διατήρηση ή την αύξηση του εύρους κινήσεων.
  2. Να απαιτούν δύσκολες δακτυλικές λαβές, όπου θα προωθούν την αύξηση λειτουργικότητας του χεριού (αν το έγκαυμα αφορά το άνω άκρο).
  3. Παιχνίδια και επιτραπέζια που θα απαιτούν μικρή μυϊκή δύναμη.
  4. Το παίξιμο των ρόλων θα βοηθήσει το παιδί να εξασκηθεί με στρατηγικές διαπραγμάτευσης σχετικά με τις ερωτήσεις που αφορούν το ατύχημα ή τις ουλές του.

Οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί ενεργά στο αποκαταστασιακό πρόγραμμα, με το να ενσωματώνονται και αυτοί στα παιχνίδια που παίζει το παιδί τους. Να θυμάστε πάντα πως το πιο σημαντικό για την αποκατάσταση ενός παιδιού είναι η αγάπη.


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger