ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

2021-05-05

Ξεκούραση, ξεγνοιασιά και παιχνίδι όλη την ώρα είναι αυτά που κυρίως χαρακτηρίζουν ένα παιδί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Εκτός σχολικού προγράμματος το παιδί πέραν από την τσάντα με τα σχολικά βιβλία, αφήνει στην άκρη και το άγχος για την σχολική του επίδοση. 

Με την καινούρια σχολική χρονιά για πολλούς μαθητές η επιστροφή στα θρανία δεν αποτελεί ευχάριστη εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν ο μαθητής αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες. 


Γἰνεται η επιστροφή στα θρανία να είναι πιο ευχάριστη;

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ιδέες όπου θα σας βοηθήσουν να κάνετε την επιστροφή του παιδιού σας στο σχολείο όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα γίνεται.

  1. Ενημερωθείτε και για το τι δυσκολίες αντιμετωπίζει το παιδί σας, αλλά και με ποιους τρόπους μπορείτε να το στηρίξετε και να το ενισχύσετε. Μιλήστε με τον θεραπευτή του ή κάποιον ειδικό για να σας ενημερώσει σχετικά.
  2. Δείξτε ενθουσιασμό γα την νέα χρονιά. Πηγαίντε μαζί με το παιδί σας για τα σχολικά ψώνια. Φτιάχτε από πριν μια λίστα με το τι χρειάζεται, αφήστε το να διαλέξει την σχολική του τσάντα και τη κασετίνα που του αρέσει, αγοράστε πολύχρωμα μολύβια και στυλό, διαλέχτε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσει την πρώτη μέρα στο σχολείο κ.α.
  3. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Είναι σημαντικό για ένα παιδί το οποίο βιώνει καθημερινά στο σχολείο την απογοήτευση και το άγχος, να του θυμίζετε ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορεί και είναι πολύ καλό στο να τα κάνει. Τονίστε του τις δυνατότητες του, συζητάτε μαζί του τις επιτυχίες του και βρείτε δραστηριότητες να κάνετε με το παιδί σας στις οποίες τα καταφέρνει.
  4. Δημιουργήστε κατάλληλο περιβάλλον για διάβασμα. Τοποθετήστε το γραφείο του παιδιού σε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς τηλεόραση ανοιχτή ή άλλες πηγές όπου θα του αποσπάνε την προσοχή. Τοποθετήστε πάνω στο γραφείο μόνο το βιβλίο και το τετράδιο από το μάθημα το οποίο διαβάζει, αφήνοντας τα υπόλοιπα μέσα στην τσάντα ή σε μια άκρη όπου δεν φαίνονται. Φροντίστε την ώρα του διαβάσματος να υπάρχει απόλυτη ησυχία στο σπίτι. Έτσι συγκεντρώνεται και καταννοεί καλύτερα αυτό με το οποίο ασχολείται.
  5. Οργανώστε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα ώστε να γνωρίζει το παιδί τι ακολουθεί μετά το σχολείο. Οι ώρες διαβάσματος να είναι συγκεκριμένες (π.χ. μετά το φαγητό ή τον μεσημεριανό ύπνο). Αφήστε ώρα για παιχνίδι μέσα στο απόγευμα, καλό όμως είναι να αποφεύγονται για πολλή ώρα η ασχολία με ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία αποσυντονίζουν το παιδί. Επίσης φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται αρκέτα (8-10 ώρες ο βραδινός ύπνος) ώστε να είναι ξεκούραστο για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
  6. Σχεδιάστε την καινούρια σχολική χρονιά μαζί με το παιδί σας. Βρείτε δραστηριότητες που του αρέσουν και που θα μπορούσε να κάνει (π.χ. να πάρει μέρος σε κάποια αθλητική ή μουσική ομάδα ή όποια άλλη εξωσχολική δραστηριότητα του αρέσει).
  7. Ξεφυλλίστε τα καινούρια βιβλία μαζί με το παιδί σας, ντύστε τα και κολλήστε αυτοκόλλητα και ετικέτες της επιλογής του.
  8. Λίγες μέρες πριν, βάλτε το παιδί στο σχολικό κλίμα δίνοντας του να διαβάσει βιβλία ή να λύσει ασκησούλες.
  9. Μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού. Συζητήστε μαζί του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας, αλλά και για τα ποια είναι τα δυνατά του σημεία. Ζητήστε του να έχει επαφή για ενημέρωση με τυχόν θεραπευτή του παιδιού, όπου θα μπορούσε να του δώσει χρήσιμες συμβουλές για μέσα στην τάξη.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger