ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

2021-05-06

Τα δόντια των παιδιών και η στοματική τους υγιεινή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, που τα παιδιά πρέπει να μάθουν να προσέχουν από πολύ μικρή ηλικία, μιας και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι πολύ πιο ύπουλα απ᾽ όσο μπορεί να φανταστεί ένας γονέας.

Παρακάτω, παρουσιάζεται ένα χρήσιμο άρθρο για τους κανόνες στοματικής υγιεινής των παιδιών, αλλά και οδηγίες για την σωστή αντιμετώπιση τυχόν ατυχημάτων, όπως είναι η εκγόμφωση δοντιού. 

Γράφει ο Δρ. Κοντακιώτης Γεώργιος

Οι κανόνες του βουρτσίσματος!

Όσον αφορά τη στοματική υγιεινή των παιδιών είναι σημαντικό να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια και τη γλώσσα τους μετά από κάθε γεύμα, ακολουθώντας τους κανόνες στοματικής υγιεινής, ώστε να απομακρύνονται εγκαίρως και αποτελεσματικά τα τροφικά υπολείμματα από το στόμα. Χρειάζεται: 

  • Προσεκτικό βούρτσισμα 2-3 φορές ημερησίως, μετά από κάθε γεύμα, με την παιδική οδοντόβουρτσα να έχει κλίση 45 μοίρες με κατεύθυνση προς τα ούλα
  • Συγχρόνως βούρτσισμα τη γλώσσα
  • Σε περίπτωση παιδιών με κινητικές δυσκολίες συνιστάται χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας
  • Χρήση παιδικής οδοντόκρεμας και τοποθέτηση μικρής ποσότητας στην οδοντόβουρτσα
  • Ξέπλυμα οδοντόκρεμας από το στόμα με άφθονο νερό


Μεγάλη σημασία έχει στα παιδιά να γίνει έγκαιρα η διάγνωση για την αναγκαιότητα ορθοδοντικής θεραπείας, με την πρώτη επίσκεψη σε ορθοδοντικό να γίνεται σε ηλικία επτά ετών. Έτσι, μεγαλώνοντας, αποκαθίσταται η αισθητική και η ορθοφωνία, αφού τα δόντια είναι στη σωστή θέση, σε ορθή σύγκλειση, ενώ ταυτόχρονα η καθημερινή στοματική υγιεινή επιτυγχάνεται πιο εύκολα.


Το πιο συχνό ατύχημα:

Ένα συχνό ατύχημα που συμβαίνει στα παιδιά είναι η εκγόμφωση δοντιού, δηλαδή μετά από χτύπημα το δόντι να εξαχθεί ολόκληρο από το φατνίο. Στην περίπτωση αυτή, δεν ξεπλένουμε το δόντι και δεν το κρατάμε από τη ρίζα για να μην καταστρέψουμε τα εναπομείναντα ζωντανά κύτταρα, ενώ προσέχουμε να μην στεγνώσει. Το τοποθετούμε σε γάλα ή σε φυσιολογικό ορό και το μεταφέρουμε στον οδοντίατρο. Τα περισσότερα δόντια, αν έχουν διατηρηθεί σωστά και το χρονικό διάστημα μεταφοράς που μεσολαβεί είναι μικρό, μπορούν να επανατοποθετηθούν στο στόμα με επιτυχία.


Τι γίνεται με την διατροφή; 

Σχετικά με τη διατροφή των παιδιών, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών, παγωτών, αναψυκτικών και σοκολατούχων ροφημάτων, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν τερηδόνα. Ακόμη να αποφεύγονται καραμέλες, τσίχλες και κολλώδεις τροφές που κολλάνε εύκολα στα δόντια, καθώς και οι όξινες τροφές που οδηγούν σε διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Να προτιμούνται τσίχλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με ξυλιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης), που ευνοούν την έκκριση σάλιου, το οποίο αποτελεί φυσική άμυνα του οργανισμού.


Το παράδειγμα προς μίμηση!

Να λάβουμε ακόμα υπόψιν μας ότι οι γονείς είναι αυτοί, οι οποίοι πρώτοι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους, τα οποία από αυτούς αρχικά πρέπει να μάθουν για τη σωστή διατροφή, τη στοματική υγεία και την επαφή με τον οδοντίατρο από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.Τέλος, συνοψίζοντας εκτός από την ισορροπημένη διατροφή, να μην ξεχνάμε για τα παιδιά τον σημαντικό ρόλο της φθορίωσης, της εκπαίδευσής τους στο πώς να βουρτσίζουν σωστά μετά από κάθε γεύμα τα δόντια τους και το τσεκάπ στον οδοντίατρο.

ΚΟΝΤΑΚΙΩΤΗΣ Ε. ΓΙΩΡΓΟΣ , DDSΧειρουργός Οδοντίατρος στο Αthens Dental ScienceΣυνεργάτης Προσθετικής, Παν/μιο ΑθηνώνΜετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα, Παν/μιο Αθηνών
Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα ασχολείται κυρίως με την αισθητική οδοντιατρική, την προσθετική και τα εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση όσο και τη προσθετική αποκατάστασή τους. To 2018 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη προσθετική και τα εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης ειδικεύεται στις ενέσιμες αισθητικές θεραπείες με υαλουρονικό οξύ περιστοματικά (Medical Aesthetics Training, London,UK) email: gkontak766@gmail.com, site: https://kontakiotis.gr