ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΛΑΝΑΣ... ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!

2021-04-30

Πόσοι από εσάς θυμάστε τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί στις αλάνες της γειτονιάς μας; Μήλα, κυνηγητό, κρυφτό, πατητό, ντάνα, κουτσό και άλλα ακόμη πολλά, όπου μόνο με μια μπάλα ή μια κιμωλία και την φαντασία μας διασκεδάζαμε οικονομικά και παράλληλα προσφέραμε στο σύστημα μας ένα πλήθος από ιδιοδεκτικά, αιθουσαία και απτικά ερεθίσματα για να τα επεξεργαστεί. 

Στις μέρες μας βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά τα οποία είτε για λόγους ασφάλειας είτε για το ότι μπορεί να μην υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος, δεν βγαίνουνε πια στις γειτονιές παρέα με άλλους συνομήλικους, αλλά παίζουνε στον περιορισμένο χώρο του διαμερίσματος. 


Που βοηθάνε ένα παιδί τα παιχνίδια αλάνας; 

Τα κλασικά αυτά και κάπως ξεχασμένα παιχνίδια, βοηθάνε το παιδί να εξασκήσει και να βελτιώσει δεξιότητες κυρἰως κινητικές και συγκεκριμένα:

- Την αδρή κίνηση 
- Τον αμφίπλευρο συντονισμό 
- Την ισορροπία 
- Τον οπτικοκινητικό συντονισμό 
- Την μυϊκή ενδυνάμωση, κυρίως των μυών του ποδιού
- Παιδιά με ΔΕΠ-Υ τα βοηθάει να είναι πιο συγκεντρωμένα
- Βοηθάει στην μείωση της παχυσαρκίας
- Και τέλος την ευρηματικότητα, την φαντασία και την κοινωνικοποίηση
- Την μυϊκή ενδυνάμωση, κυρίως των μυών του ποδιού

Γι᾽αυτό σε κάθε ευκαιρία προτρέψτε το παιδί σας να παίξει με τους φίλους του έξω! 

Δείξτε του και μάθετε του τα παιχνίδια που παίζατε και σας άρεσαν όταν είσασταν μικροί και αφήστε το να αυτοσχεδιάσει άμα το θελήσει. Η γειτονιά σας, το πιο κοντινό παρκάκι ή το χωριό είναι οι πιο κατάλληλοι χώροι. Επίσης βεβαιωθείτε ότι εκεί όπου θα παίζει με τους φίλους του θα είναι ασφαλές, διαφορετικά μπορείτε να το επιβλέπετε εσείς ή κάποιος άλλος γονιός.


Κυριαζή Μαρία,  Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger