ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: 6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

2021-10-27

Η 27η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. Ένα επάγγελμα που θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για να περιγράψω τα συναισθήματα και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που έχει τη χαρά να βιώσει ένας εργοθεραπευτής «εν δράση». 

´Ισως το παρακάτω αγαπημένο απόσπασμα τα λέει όλα:

''Occupational therapy. Hopeless into hope. Can't into can. Impossible into possible'' 

Valerie Pena, OTR

Πάμε όμως να δούμε έξι σχετικά πράγματα για την εργοθεραπεία που ίσως δε γνωρίζατε! 

  • Το 1919 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εργοθεραπεία σε παιδιά. Πλέον η εργοθεραπεία βοηθάει τα παιδιά για πάνω από 100 χρόνια!
  • Η US News and World Report περιέγραψε την εργοθεραπεία ως τις καλύτερες θέσεις εργασίας για το 2019 και η Glassdoor την κατέταξε στην 4η θέση από τις 50 ώς τη καλύτερη θέση εργασίας στην Αμερική για το 2019. Δεν θα διαφωνήσουμε!
  • Οι τεχνικές της εργοθεραπείας χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά από Έλληνες γιατρούς για την θεραπεία των ψυχικών ασθενειών το 100 π.Χ.
  • Η εργοθεραπεία ξεκίνησε να ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια του Β᾽ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε να αναγνωρίζει το όφελος από την χρήση «βοηθημάτων ανασυγκρότησης» που χρησιμοποιούνταν ως μέσο θεραπείας σε τραυματισμένους στρατιώτες, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στο μέτωπο της μάχης.
  • Διαφορά φυσικοθεραπείας από την εργοθεραπεία; Ένα ερώτημα που συχνά γίνεται. Η φυσικοθεραπεία εστιάζει στην κίνηση και την ανάκτηση της δύναμης ύστερα από έναν τραυματισμό. Η εργοθεραπεία επικεντρώνεται στην ανεξαρτησία ενός ατόμου σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του.
  • Η εργοθεραπεία είναι κάτι παραπάνω από δουλειά. Είναι τρόπος σκέψης και ζωής. Το να δουλεύεις μαζί με τους ασθενείς σου ως μονάδα για να πετύχετε τη διαφορά, να γίνει η αλλαγή στη ζωή τους προς το καλύτερο είναι ένα προνόμιο μοναδικό! 

Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-ΟΤ blogger