ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΜΕΡΟΣ Α’)

2021-05-12

Έρευνες έχουν δείξει πως η οργάνωση από πολύ μικρή ηλικία βοηθάει το παιδί να αποδίδει καλύτερα, αλλά και να μένει διαθέσιμος περισσότερος ελέυθερος χρόνος που είναι σημαντικός για το παιδί.

Πολλά παιδιά το να κάτσουν να ασχοληθούν με τις σχολικές τους εργασίες το βλέπουν σα καταναγκαστικό έργο. Δεν υπάρχει πολλές φορές διάθεση, αλλά κυριαρχεί γκρίνια και αρνητικότητα με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να αλλάξει αυτό από τη μια στιγμη στην άλλη. Ωστόσο υπάρχουν μερικές συμβουλές για την οργάνωση του χρόνου για την ώρα της μελέτης που θα βοηθήσουν αρκετά.


1. Οργάνωση του χρόνου:

Α. Είναι σημαντικό να οριστεί ένας συγκεκριμένος χρόνος που θα γίνεται η μελέτη και να τηρείται πιστά. Πρέπει να βρείτε μια ώρα όπου το παιδί θα είναι ξεκούραστο και θα μπορεί να αποδώσει. Αφήστε το μετά το σχολείο να φάει, να ξεκουραστεί, κάντε μαζί του ποιοτικό διάλογο για το πως ήταν η μέρα του. Αν επιθυμεί μπορεί να κοιμηθεί για 40᾽ ή αν νιώθει έτοιμο να ξεκινήσει τη μελέτη των μαθηματων του σχολείου.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι ο χρόνος που θα αφιερώνεται στη μελέτη είναι για παιδιά:

  • Α᾽ δημοτικού: μισή ώρα
  • Β'- Δ᾽ Δημοτικού: 1-1,5 ώρα
  • Ε'-Στ᾽ Δημοτικού: 2 ώρες

Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τον όγκο των κατ' οίκον δραστηριοτήτων και τον ρυθμό του παιδιού. Ο χρόνος συγκέντρωσης ενός ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η φυσική και ψυχική κατάσταση του ατόμου, ο βαθμός δυσκολίας του έργου και φυσικά η διάθεση και τα κίνητρα του ατόμου. Έρευνες παρουσιάζουν ότι ο μέσος χρόνος συγκέντρωσης ενός ατόμου προσδιορίζεται, πολλαπλασιάζοντας την ηλικία του ατόμου επί 2 έως 5 λεπτά.

Να θυμάστε επίσης ότι ο χρόνος του παιδιού πρέπει να είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε :

  • Ξεκούραση
  • Μελέτη
  • Παιχνίδι

Δεν πρέπει να καταπνίγεται το δικαίωμα του παιδιού για παιχνίδι. Η ξεγνοιασιά είναι δικαιωματικό προνόμοιο ενός παιδιού. Παιδιά με βαρύ πρόγραμμα από πολύ μικρή ηλικία, συνοδευόμενο από άγχος και πίεση, οδηγεί σε μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα.


Β. Θα πρέπει να υπάρχει σε εμφανές σημείο για το παιδί ένα καθημερινό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα, όπου θα αναγράφονται ποιες είναι οι ώρες της μελέτης, ποιες των εξωσχολικών δραστηριοτήτων όπως αγγλικά ή διάφορα αθλήματα, καθώς και ποιες είναι οι ελεύθερες ώρες που το παιδί θα μπορεί να παίξει.

Ένα καθημερινό πρόγραμμα παρέχει:

  • Ασφάλεια και μειώνει το άγχος του παιδιού
  • Το μαθαίνει να γίνεται πιο υπέυθυνο
  • Επιπλέον η οργάνωση το βοηθάει να έχει αποδοτικότερη μελέτη


Γ.  Όταν θα ξεκινήσει τη μελέτη, πρέπει να έχει μπει μια σειρά στα μαθήματα που έχει να κάνει. Μπορεί να ξεκινήσει με αυτά που το δυσκολεύουν περισσότερο και να προχωρήσει στα λιγότερο δύσκολα.


Δ. Εάν η δραστηριότητα αποτελείται από πολλά συνεχόμενα επιμέρους κομμάτια (πχ: φυλλάδια ή εργασίες με ασκήσεις που πρέπει να συμπληρώσει), τοποθετήστε ένα κουτί για τις δραστηριότητες στην αριστερή μεριά του τραπεζιού και ένα στη δεξιά. Το παιδί θα πρέπει να παίρνει τη δραστηριότητα από το κουτί στ'αριστερά του και αφού την ολοκληρώσει να την τοποθετεί στο κουτί που βρίσκεται στα δεξιά του. Έτσι το παιδί μαθαίνει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί, καθώς και την ποσότητα της δουλειάς που έχει να κάνει (όσες δραστηριότητες βρίσκονται στο μεγάλο κουτί αριστερά του).


Ε. Βοηθάει να υπάρχει σε εμφανές σημείο ένα ρολόι με ευδιάκριτους τους αριθμούς και τους δείκτες. Ακόμη και αν το παιδί δεν γνωρίζει την ώρα, μπορείτε να του δείξετε βάση του που είναι ο δείκτης, πότε ξεκινάει και μέχρι πότε πρέπει να έχει τελειώσει.


ΣΤ. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν σύντομα διαλλείματα για ένα σνακ ή τουαλέτα, όχι όμως για δραστηριότητες όπως είναι τηλεόραση, παιχνίδι σε υπολογιστή, κινητό ή τάμπλετ.


Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τη συνέχεια του άρθρου!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΜΕΡΟΣ Β')


Γκουγκούμη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός MSc, Special Education Blogger www.special-learners.gr

Μαρία Κυριαζή, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger www.ergotherapeiakids.com