ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΦΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ

2021-05-05

Η ικανότητα της γραφής στα παιδιά ξεκινάει ήδη από την νεαρή ηλικία των 10 μηνών. Εαν θέλετε να ελέγξετε ότι η εξέλιξη της ικανότητας της γραφής του παιδιού σας είναι φυσιολογική, παρακάτω βρίσκονται τα βασικά βήματα στην πορεία των ικανοτήτων της, όπου αναπτύσσει το παιδί σας ανάλογα την ηλικία του.


10-12 μηνών: Το παιδί κρατάει με παλαμιαία λαβή μεγάλους μαρκαδόρους ή κηρομπογιές και μουτζουρώνει στο χαρτί.


2 ετών: Το γραφικό εργαλείο το κρατάει με όλα του τα δάκτυλα, δίνοντας μια κλίση στον καρπό και στρέφοντας την παλάμη προς τα κάτω, μιμείται στο χαρτί οριζόντια ή κάθετη γραμμή και κυκλικά σημάδια.


3 ετών: Το γραφικό εργαλείο το κρατάει με τα τέσσερα δάκτυλα πλησιάζοντας τον επιθυμητό τρόπο λαβής, αντιγράφει οριζόντια ή κάθετη γραμμή και κύκλο.


4-5 ετών: Χρησιμοποιεί ανώριμη ή ώριμη τριποδική λαβή για να χρησιμοποιήσει το γραφικό εργαλείο, αντιγράφει σταυρό, διαγώνιες, τετράγωνο, πλάγιο σταυρό, το όνομα του με κεφαλαία γράμματα και αριθμούς.


5-6 ετών: Το γραφικό εργαλείο το κρατάει με ώριμη τριποδική λαβή, αντιγράφει τρίγωνο, το όνομα του με κεφαλαία και με μικρά γράμματα, και τα περισσότερα γράμματα της αλφάβητου με μικρά και κεφαλαία.


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger