ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

2022-06-27

Τι ονομάζεται «πέρασμα μέσης γραμμής»;

Φανταστείτε ότι υπάρχει μια νοητή γραμμή που ξεκινάει από τη βάση της μύτης σας και φτάνει μέχρι κάτω στο πάτωμα, χωρίζοντας το σώμα σας σε δύο μέρη, δεξί και αριστερό. Αυτή η γραμμή αποτελεί τη μέση γραμμή του σώματος σας! Όταν γίνεται πέρασμα μέσης γραμμής, το δεξί χέρι ή πόδι εκτελεί κάποια δραστηριότητα προς την αριστερή πλευρά του σώματος σας, το ίδιο συμβαίνει αντίστοιχα και με το αριστερό.

Το πέρασμα μέσης γραμμής  αποτελεί σημαντική δεξιότητα για την εκτέλεση πολλών καθημερινών μας δραστηριοτήτων όπως είναι το χτένισμα, το ντύσιμο, το διάβασμα, το γράψιμο, αλλά και η συμμετοχή μας σε κάποιο άθλημα.

Η δεξιότητα αυτή ωριμάζει περίπου στα τρία έτη και αποτελεί δείγμα ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Όταν υπάρχει δυσκολία στο πέρασμα μέσης γραμμής, τότε υπάρχει και δυσκολία ή δυσλειτουργία σε κάποιες δραστηριότητες, εύκολη κόπωση και εκνευρισμός.


Πως βελτιώνεται το πέρασμα μέσης γραμμής;

Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται στο πέρασμα μέσης γραμμής τότε θα πρέπει να περάσει αρχικά από μία εργοθεραπευτική αξιολόγηση ώστε να εκτιμηθούν οι δυσκολίες που προκύπτουν και να σχεδιαστεί το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στο σπίτι παράλληλα με το θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο θα παρακολουθεί το παιδί με απλές και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Πάμε να δούμε μερικές!


Δραστηριότητες για την ενίσχυση περάσματος μέσης γραμμής!

Σημαντική σημείωση! Τα παιδιά που δυσκολεύονται να περάσουν τη μέση γραμμής τους, περιστρέφουν ολόκληρο το σώμα τους όταν πρόκειται να εκτελέσουν μία δραστηριότητα, ώστε να μη τη διασχίσουν. Σιγουρευτείτε ότι αυτό δεν συμβαίνει όταν θα κάνετε τις παρακάτω δραστηριότητες.

  1. Ώρα για μπάνιο: Αφήστε στην ώρα του μπάνιου το παιδάκι σας να σαπουνίσει με ένα σφουγγάρι ή χωρίς το αριστερό του χέρι με το δεξί και το αντίστροφο.
  2. Κοιλιακοί... φέτες: Κάντε τους κοιλιακούς που θα πρέπει ο αγκώνας να έρχεται στο γόνατο της αντίθετης πλευράς.
  3. Παιχνίδι με παλαμάκια: Το θυμάστε; Είναι παιχνίδι δυαδικό, στέκεται ο ένας απέναντι από τον άλλον και τραγουδώντας χτυπάτε παλαμάκια μεταξύ σας στον κατάλληλο ρυθμό.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το τραγουδάκι «Ω Μαριάμ Μαριάμ Μαριάμ, σι ντορεμί μακαρό μακαρό, λέω λέω πι πι πι, λέω λέω πι πι πι, ουάν, του, θρι».
  4. Κορίνες: Παιχνίδι με κορίνες, λίγο διαφορετικό. Τοποθετείτε τις κορίνες προς τα αριστερά όταν είναι να ρίξει το παιδί με το δεξί χέρι, και στα δεξιά όταν είναι να ρίξει με το αριστερό. Μπορείτε το ίδιο να το δοκιμάσετε σημαδεύοντας και κλοτσώντας τη μπάλα με το πόδι.
  5. Παιχνίδι με μπαλόνι: Σε έναν χάρακα κολλήστε στην μια του άκρη ένα χάρτινο πιάτο. Το παιδί θα πρέπει να χτυπάει με τον χάρακα το μπαλόνι πασούλες στον αέρα με στόχο να μην του πέσει στο πάτωμα!
  6. Φρίσμπι: Το παιχνίδι με το φρίσμπι αποτελεί επίσης μια ωραία δραστηριότητα, μιας και για να το πετάξει το παιδί θα πρέπει η κίνηση που θα εκτελέσει να περάσει τη μέση γραμμής του σώματος.
  7. Ζωγραφική με μεγάλα πινέλα: Πινέλα όπως αυτά που χρωματίζουμε τους τοίχους! Σε μια κατακόρυφη επιφάνεια όπως ένας τοίχος, αφήστε το παιδάκι σας να ζωγραφίσει ή ακόμα και να σας βοηθήσει στο χρωμάτισμα του, με το επικρατέστερο χέρι να χρωματίζει στην αντίθετη πλευρά. Εναλλακτικά, δώστε του να ζωγραφίσει με απλά πινέλα.
  8. Stickers mania: Κολλήστε αυτοκόλητα στο ενα χέρι του παιδιού, τα οποία θα πρέπει να τα ξεκολλάει με το άλλο χέρι. Το ίδιο δοκιμάζετε και από την άλλη πλευρά.
  9. Ώρα περιποίησης: Αφήστε το παιδάκι σας να βάλει κρέμα ενυδατική στο σώμα του, χρησιμοποιώντας το δεξί χέρι για να απλώσει την κρέμα στην αριστερή πλευρά και το αντίστροφο.
  10. Τρίλιζα... τεραστίων διαστάσεων: Καθίστε οκλαδόν στην αυλή ο ένας απέναντι από τον άλλον και με μια κιμωλία σχεδιάστε μια μεγάλη τρίλιζα ανάμεσα σας. Έτοιμοι; Ξεκινάτε! Θυμίζετε στο παιδάκι σας να μην μετακινεί ολόκληρο το σώμα του για να σχεδιάσει την επόμενη κίνηση του, αλλά μόνο το χέρι του.

Καλή σας διασκέδαση!


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger