ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

2021-05-05

Τι είναι η ακουστική μνήμη;

Η ακουστική ή ηχητική μνήμη είναι μια ικανότητα της αισθητηριακής μας μνήμης, η οποία είναι υπεύθυνη για την βραχυπρόθεσμη διατήρηση των ηχητικών πληροφοριών που λαμβάνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον και την ανάκληση τους.

Αποτελεί σημαντική δεξιότητα στην καθημερινότητα μας και προπάντων στην καθημερινότητα ενός παιδιού. Είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για να αποστηθίσει και να θυμάται ό,τι ακούει, από την λίστα του σούπερ μάρκετ ή την απομνημόνευση ενὀς αριθμού τηλεφώνου, μέχρι αυτά που έχει υπαγορεύσει η δασκάλα, το ποιήμα στην σχολική γιορτή κ.α. Με λίγα λόγια το βοηθάει να παρακολουθεί και να ακολουθεί οδηγίες, να αποκτά νέες γνώσεις και να αναπτύσσει τις γλωσσικές του ικανότητες.


Πως μπορεί να επηρεάσει η διαταραχή της;

Η παρουσία διαταραχής στην ακουστική μνήμη μπορεί να σχετίζεται με αναπτυξιακή διαταραχή της γλώσσας ή μαθησιακές δυσκολίες και μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί κυρίως:

  • Στην ανταπόκριση λεκτικών οδηγιών
  • Στην ανάκληση λεκτικών πληροφοριών
  • Σε αδυναμία κατανόησης
  • Σε ελλειματική προσοχή
  • Αδυναμία σε προφορικά μαθήματα


Μπορεί να βελτιωθεί η ακουστική μνήμη;

Η απάντηση είναι πως ναι, η ακουστική μνήμη μπορεί να ενισχυθεί μέσω της ικανότητας της διατήρησης και της αποθήκευσης. Υπάρχουν ασκήσεις ειδικές, όπου χάρη στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, δεκαπέντε λεπτά μέσα στην ημέρα και με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα αρκούν για την ενδυνάμωση της.

Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger