ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ: 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

2022-03-26

Η διάσπαση προσοχής είναι μια απ᾽ τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές στη παιδική ηλικία με το παιδί να το χαρακτηρίζει η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα. 

Το παιδί μέσα στην καθημερινότητα του εμφανίζεται:

  • Γεμάτο ενέργεια, ακούραστο, ζωηρό, μεταπηδώντας από τη μια δραστηριότητα στην άλλη.
  • Φαίνεται να μην έχει την αίσθηση του κινδύνου, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπές σε ατυχἠματα.
  • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί για να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα.
  • Δεν παρακολουθεί τι του λέει κάποιος ή τη ροή του μαθήματος μέσα στη τάξη.
  • Χάνει ή ξεχνάει συχνά τα πράγματα του.

4 συμβουλές αντιμετώπισης της!

Η αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Y (Διάσπαση Προσοχής- Υπερκινητικότητα) είναι ολιστική και εξατομικευμένη. Ο θεραπευτής σε συνεργασία με την υπόλοιπη θεραπευτική ομάδα, θα βοηθήσει το παιδί μέσα από δραστηριότητες, τεχνικές και οργάνωση του προγράμματος του.

Οι γονείς, θα πρέπει να ακολουθήσουν και εκείνοι τις οδηγίες που θα τους δώσει ο θεραπευτής, καθώς είναι πολύ σημαντική η βοήθεια τους για την εξέλιξη της πορείας του παιδιού. Αρχικά, υπάρχουν τέσσερα βασικά βήματα, ίδια για κάθε παιδί και αυτά είναι:

① Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι πολύ σημαντικό. Αφήστε το παιδί σας να κοιμηθεί περίπου 11 ωρες κάθε βράδυ. Ο ύπνος είναι πολύτιμος και ευεργετικός. Είναι απαραίτητο το παιδάκι σας να γνωρίζει ότι έχει συγκεκριμένη, σταθερή ώρα που πάει για ύπνο το βράδυ. Προσπαθήστε να μην του το αλλάζετε συχνά αυτό (φυσικά όμως θα υπάρχουν και βραδιές εξαιρέσεων). Αν πάλι το παιδάκι σας δυσκολεύεται να κοιμάται τα βράδια, κάντε του πριν τον ύπνο ένα χαλαρωτικό μπανάκι, διαβάστε του ένα παραμύθι και φροντίστε το περιβάλλον να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να το βοηθήσει να κοιμηθεί (χαμηλός φωτισμός, όχι ήχοι από τηλεόραση ή ομιλίες, τραγούδια κ.α.)

② Σημαντικό ρόλο παίζει να ακολουθεί το παιδί μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, με πολύ νερό, φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε να διατηρείται το σάκχαρο του οργανισμού στα φυσιολογικά επίπεδα. Και μη ξεχνάτε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το πρωινό!

③ Ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ έχει μέσα του αστείρευτη ενέργεια που τη διοχετεύει με τη πρώτη ευκαιρία όπου βρει. Αφιερώστε χρόνο μέσα στην ημέρα για να το πάτε σε μια παιδική χαρά, έτσι ώστε να τρέξει και να ασκηθεί. Αλλά και στο σπίτι όταν είναι απασχολείστε το με παιχνίδια επιτραπέζια ή κατασκευαστικά, βάλτε το να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού ή τη μαγειρική κ.α.

④Την ώρα του διαβάσματος, που συνήθως εκεί είναι που τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, φροντίστε ο χώρος που θα διαβάζει να είναι ήσυχος, χωρίς ερεθίσματα (ήχους από τηλεόραση, φασαρία κ.α.). Καλό είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος που θα κάθε φόρά, π.χ. το γραφείο στο δωμάτιο του. Οργανώστε τα μαθήματα που έχει για την επόμενη μέρα, βάζοντας τα σε μια σειρά, δίπλα στο παιδί, φροντίζοντας πάνω στο γραφείο να μην υπάρχει τίποτα άλλο πέραν από το μάθημα που έχει να κάνει. Απομακρύνετε κινητά τηλέφωνα που μπορεί να χτυπήσουν ή tablet και υπολογιστές που μπορεί να αποσπάσουν τη προσοχή του παιδιού και σιγουρευτείτε ότι κάθετε σωστά στη καρέκλα, χωρίς να γέρνει το κεφάλι του μπροστά.

Μαρία Κυριαζή, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT- Συγγραφέας- OT blogger