ΠΛΕΥΡΙΩΣΗ: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ Η ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ

2021-02-21

Η πλευρίωση σε ένα παιδί εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 3-4 ετών. Προκαθορίζεται βάση του γενετικού υλικού του παιδιού και ανάλογα με το ποιο από τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου υπερέχει λειτουργικά, έχουμε και την ανάλογη επικρατέστερη πλευρά.

Πολλές φορές παρατηρείται ότι η πλευρίωση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ούτε στην ηλικία των 4 ετών και το παιδί φέρεται να εκτελεί τις δραστηριότητες και με τα δυο χέρια. Οι γονείς μπερδεύονται σχετικά με το ποια είναι η επικρατέστερη πλευρά, αφού το παιδί αλλάζει συνεχώς προτίμηση για το ποιο χέρι θα χρησιμοποιεί.


Μπορεί κάποιος να παρέμβει για να αλλάξει την πλευρίωση του παιδιού;

Συχνά γονείς όπου το παιδάκι τους χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια για δραστηριότητες αναρωτιούνται για το αν τελικά το παιδί τους είναι αμφίχειρας και πολλές φορές παρεμβαίνουν έτσι ώστε να του υποδείξουν ποιο είναι το ᾽᾽καλό᾽᾽ χεράκι που θα πρέπει να χρησιμοποιεί.

Αυτό είναι λάθος. Σε καμιά περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να πιέσουν το παιδί να χρησιμοποιήσει ώς επικρατέστερο ένα από τα δυο χέρια. Είναι κάτι που θα επέλθει μόνο του, και αν ο καιρός περνάει και ανησυχούν, τότε είναι καλύτερα να το αφήσουν να το αναλάβει κάποιος ειδικός, διότι η μη ανάδειξη της πλευρίωσης μπορεί να σημαίνει από μια απλή καθυστέρηση μέχρι διαταραχή αυτής, όπου μονο με την κατάλληλη παρέμβαση μπορεί να διορθωθεί. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαταραχές της πλευρίωσης πατήστε εδώ.


Τι μπορεί να κάνει ένας γονέας για να βοηθήσει;

Υπάρχουν ασκησούλες που θα μπορούσε ο γονιός να κάνει στο παιδί του, έτσι ώστε να ξεχωρίσει ποια θα μπορούσε να είναι η προτιμώμενη πλευρά.
Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

  • Δώστε στο παιδί σας σκούπα και φαράσι για να σκουπίσει και παρατηρήστε με πιο χέρι κρατάει την σκούπα και σκουπίζει (για μεγαλύτερη διευκόλυνση του παιδιού κυκλοφορούν αντίστοιχα παιχνίδια)
  • Βάλτε το να γράψει το όνομα του
  • Δώστε του μια γόμα για να σβήσει μολύβι από ένα τετράδιο
  • Με ένα πανάκι μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τα τζάμια του σπιτιού
  • Όταν χρησιμοποιεί το κινητό ή το τάμπλετ, παρατηρήστε ποιο χέρι χρησιμοποιεί για να πληκτρολογεί
  • Όταν διαβάζει ένα παραμύθι, δείτε με ποιο χέρι ξεφυλλίζει τις σελίδες
  • Στην ένδυση- απόδυση με ποιο χεράκι ανεβάζει και κατεβάζει το φερμουάρ
  • Δώστε του να πιει από ένα μπουκαλάκι και δείτε με ποιο χέρι θα ξεβιδώσει το καπάκι

Τις δραστηριότητες αυτές καλό είναι να μην τις κάνετε όλες μαζί, αλλά να αφήνετε να περνάει κάποιο χρονικό διάστημα. Η επικρατέστερη πλευρά του θα είναι αυτή με την οποία θα εκτελεί τις πιο πολλές από τις δραστηριότητες. Αν όχι, τότε ο εγκέφαλος δεν έχει ακόμα επιλέξει την εξειδίκευση.

Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger