9 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

2022-01-24

Όταν η ταχύτητα επεξεργασίας σε ένα παιδί είναι αργή, τότε επηρεάζονται αρκετοί από τους τομείς του, όπως αυτός της αυτοεξυπηρέτησης, της κοινωνικοποίησης, ο συναισθηματικός και της εκτέλεσης κινητικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα για τη ταχύτητα επεξεργασίας εδώ.

Η ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί να βελτιωθεί μέσα από ἐνα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, μέσω της μεθόδου της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, τη χρήση μεταγνωστικών στρατηγικών και δραστηριοτήτων εγρήγορσης.

Παρακάτω δίνονται κάποιες δραστηριότητες που βοηθάνε στη βελτίωση της ταχύτητας επεξεργασίας και μπορούν να γίνουν εύκολα στο σπίτι.

  1. Αναζήτηση αντικειμένων βάση το χρώμα τους: Βάζοντας ως χρονικό όριο το ένα λεπτό, ζητήστε από το παιδί να σας βρει δέκα αντικείμενα μέσα από το σπίτι όπου έχουν χρώμα κόκκινο. Αντίστοιχα το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τα υπόλοιπα χρώματα.
  2. Αναζήτηση λέξεων βάση γράμματος: Με χρονικό όριο το ένα λεπτό, ζητἠστε από το παιδί να σας γράψει ή να σας πει όσες περισσότερες λέξεις μπορεί οι οποίες ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο γράμμα του αλφάβητου.
  3. Αναζήτηση τροφίμων βάση χρώματος: Με χρονικό όριο το ένα λεπτό, ζητἠστε από το παιδί να σας γράψει ή να σας πει όσα περισσότερα τρόφιμα γνωρίζει που έχουν συγκεκριμένο χρώμα, όπως για παράδειγμα κόκκινο, πράσινο, κίτρινο κλπ.
  4. Αναγραμματισμοί: Δώστε στο παιδί να λύσει ασκήσεις με αναγραμματισμούς
  5. Επιτραπέζιο Dobble: Παίξτε μαζί με το παιδί σας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι όπως είναι το Dobble.
  6. Παιχνίδι «Super Market»: Υπαγορεύστε στο παιδί σας για να σημειώσει γραπτώς σε ένα μπλοκάκι διάφορα τρόφιμα ή αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια βάζοντας ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, ζητήστε από το παιδί να συγκεντρώσει τα πράγματα που έχει σημειώσει στη λίστα του πριν λήξει ο χρόνος.
  7. Ψάρεμα: Αγώνας για το ποιος θα ψαρέψει τα πιο πολλά, με το κλασικό παιχνίδι με τα ψαράκια που στριφογυρίζουν μέσα στη βάση τους.
  8. Όνομα, ζώο, φυτό: Αγαπημένο και κλασικό παιχνίδι το «Όνομα, ζώο, πράγμα, φυτό» που μπορείτε να παίξετε μαζί με το παιδάκι σας και θα βοηθήσει στη βελτίωση της ταχύτητας επεξεργασίας.
  9. Λαβύρινθοι: Δώστε στο παιδάκι σας να κάνει γραφοκινητικές ασκήσεις με λαβύρινθους, με σταδιακή διαβάθμιση δυσκολίας.

Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger