8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΜΑΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

2022-09-17

Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο σχολείο;

Ο φόβος του αγνώστου, ο αποχωρισμός από τους γονείς, η νέα κατάσταση, η συνειδητοποίηση του παιδιού ότι χάνει τα «πρωτεία», η απώλεια της αίσθησης της μοναδικότητας που είχε στο σπίτι, η γνώση ότι θα πρέπει να δουλέψει και να κουραστεί για να ενταχθεί σε μια νέα ομάδα.

Όλα αυτά αποτελούν για το παιδί πρακτικές και συναισθηματικές δυσκολίες, που σηματοδοτούν το πέρασμά του από το σπίτι στο σχολείο. Και ενώ «κάθε αρχή και δύσκολη», ο χρόνος προσαρμογής κάθε παιδιού στο σχολείο είναι διαφορετικός: από λίγες ώρες, μέχρι λίγες εβδομάδες.

Μια άλλη επίσης αρκετά δύσκολη δοκιμασία για το παιδί είναι όταν χρειάζεται να αλλάξει σχολείο. Παρόλο που οι λόγοι μιας αλλαγής είναι προφανείς και φυσιολογικοί από τους γονείς, για το παιδί μια τέτοια αλλαγή αποτελεί ένα πλήγμα και το κλονίζει, έστω και παροδικά.

Η προσωπικότητα του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή του σε νέα περιβάλλοντα. Έτσι, το κάθε παιδί αναλόγως της προσωπικότητάς του αντιδρά με διαφορετικό τρόπο και προσαρμόζεται με διαφορετικό ρυθμό στο καινούργιο του σχολείο. Έρευνες διαπιστώνουν ότι μέχρι και το 80% των παιδιών παρουσιάζουν δυσκολίες προσαρμογής κατά τον πρώτο μήνα φοίτησης στο σχολείο.


Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί στο σχολείο του;

Ακολουθούν 8 συμβουλές που θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί καλύτερα στο σχολικό του πλαίσιο.

1. Ανακουφίστε τις ανησυχίες για την επιστροφή στο σχολείο

Συζητήστε με τον μαθητή τις προσδοκίες για την επόμενη χρονιά και τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών.


2. Επισκεφτείτε το σχολείο για να μάθετε πού είναι οι τάξεις και να περπατήσετε μαζί την καθημερινή ρουτίνα

Μάθετε πού βρίσκονται τα ντουλάπια και τα γραφεία δασκάλων κ.λπ. Αν βοηθά το παιδί σας, ίσως του είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε μαζί ένα χάρτη του σχολείου για να γνωρίζει που βρίσκεται κάθε αίθουσα.


3. Προσπαθήστε να συναντήσετε δασκάλους και απαραίτητους συνεργάτες του μαθητή πριν ξεκινήσει η χρονιά.


4. Συζητήστε τις μεταβατικές περιόδους

Μεταβάσεις μεταξύ των τάξεων, προς και από το μεσημεριανό γεύμα και τις μεταβάσεις μεταξύ σχολείου/σπιτιού και σπιτιού/σχολείου.


5. Δημιουργήστε μια ειλικρινή σχέση με το παιδί

Προσπαθήστε να του εξηγήσετε ποια είναι η μαθησιακή δυσκολία που αντιμετωπίζει. Εάν θέλετε να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με τη δημιουργία μιας ειλικρινούς σχέσης εξηγώντας τι ακριβώς συνεπάγεται μια μαθησιακή δυσκολία.


6. Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία του παιδιού, όχι στις αδυναμίες

Όπως είπε κάποτε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Όλοι είναι ιδιοφυείς. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο, θα ζήσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ανόητο». Αυτό συνοψίζει όμορφα την πολυδιάστατη φύση της νοημοσύνης στους ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το απόσπασμα, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιληφθούμε τα δυνατά σημεία ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες και, μέσω της αφοσίωσης στην καλλιέργεια αυτών των δυνατοτήτων, να ενισχύσουμε τις δεξιότητες που θα επιτρέψουν στο παιδί να ξεχωρίσει μεταξύ των συνομηλίκων του.


7. Προεπισκόπηση του ακαδημαϊκού προγράμματος του παιδιού σας

Τι θα μάθει το παιδί σας φέτος; Ρίξτε μια ματιά στο αναλυτικό πρόγραμμα της τάξης στην οποία θα φοιτήσει το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι, ώστε να μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας όπως χρειάζεται. Εάν ανησυχείτε ότι ορισμένες πτυχές του προγράμματος σπουδών φαίνονται απαιτητικές, επικοινωνήστε με την ομάδα συνεργατών σας για να μάθετε πώς σκοπεύουν να βοηθήσουν το παιδί σας στους συγκεκριμένους τομείς.


8. Βοηθήστε το παιδί σας να δει τις καθημερινές ρουτίνες

Όσο περισσότερα γνωρίζει το παιδί σας για το τι θα ακολουθήσει, τόσο καλύτερα θα είναι σε θέση να χειριστεί το άγχος του. Εάν μπορείτε, ρωτήστε τον δάσκαλο του παιδιού σας για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το σχολείο, όταν μπορεί να συναντηθεί με το παιδί σας, δείξτε του πού θα κάτσει, εξηγήστε του πού θα βάλει το παλτό και το μεσημεριανό του γεύμα και ούτω καθεξής.

Καλή & δημιουργική χρονιά!


Γκουγκούμη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός MSc, Special Education Blogger