7+1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ!

2021-05-05

Δεν θα έπρεπε να έχει σημασία πόσο αργά μαθαίνει ένα παιδί, φτάνει να το ενθαρρύνουμε να μην σταματήσει! 


Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά! Κάποιοι από τους μαθητές σας ανηπομονούν για αυτό και κάποιοι τρέμουν και μόνο στην ιδέα. Στην πλειοψηφία της δεύτερης κατηγορίας ανήκουν μαθητές που ίσως αντιμετωπίζουν κάποια μαθησιακή δυσκολία. 


Υπάρχουν απλοί τρόποι όπου μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο σχολικό περιβάλλον και να τα βοηθήσετε να ξεκινήσει η χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  1. Ταυτιστείτε με τον μαθητή. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε πως νιώθει ένας μαθητής με κάποια μαθησιακή δυσκολία. Για αυτό το παιδί ο σχολικός χώρος είναι ένας χώρος συνυφασμένος με την αποτυχία, την απογοήτευση και ακόμα πολλά αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την απόδοση του. Κατανοήστε λοιπόν την αγωνία του σκεπτόμενοι για λίγο πως θα ήταν αν ήσασταν εσείς στην θέση του.
  2. Ενημερωθείτε με ένα μικρό ιστορικό του παιδιού λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να έχετε μια εικόνα σχετικά με τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί, καθώς και για το ποια είναι τα δυνατά του σημεία.
  3. Μιλήστε με τους γονείς του και πείτε τους ότι είστε διαθέσιμοι να σας ενημερώνουν για ότι αφορά το παιδί τους, αλλά και για να σας εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
  4. Κρατήστε επαφή για ενημέρωση με τον θεραπευτή σε περίπτωση που ο μαθητής σας ακολουθεί κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.
  5. Φροντίστε να νιώθουν άνετα και χρήσιμα μέλη της τάξης. Μπορείτε να τους αναθέτετε μικρές εργασίες όπως να σας βοηθάνε να μοιράσουν τα τετράδια ή τα φυλλάδια κ.α.
  6. Προγραμματίστε την ημέρα. Φτιάχτε πινακάκια με το καθημερινό πρόγραμμα και βάλτε τα σε ένα εμφανές σημείο. Είναι πιο ᾽᾽ασφαλή᾽᾽ για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί.
  7. Τοιχοκολλήστε τους κανόνες της τάξης διατυπομένους με απλό τρόπο, γράφοντας τι θέλετε να κάνουν τα παιδιά και όχι τι δεν πρέπει να κάνουν, π.χ. ᾽᾽Δεν μιλάω την ώρα του μαθήματος᾽᾽ και όχι ᾽᾽Μη μιλάτε την ώρα του μαθήματος᾽᾽.
  8. Οργανώστε τα αρχεία σας με έναν ξεχωριστό φάκελο για την σχολική πρόοδο του παιδιού και έναν άλλον που θα σχετίζεται με την ειδική εκπαίδευση.

Μη ξεχάσετε την θετική σας διάθεση! 

Καλή σχολική χρονιά για εσάς και τους μαθητές σας!


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφἐας-OT blogger