6+1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

2021-05-05

Η γραφή του ονόματος αποτελεί σημαντικό στάδιο προγραφής, όπου απαιτείται το παιδί να έχει κατακτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες (δείτε εδώ ποιες), ώστε να μπορέσει να καταφέρει να γράψει από μόνο του το όνομα του.

Παρακάτω θα βρείτε δραστηριότητες που θα βοηθήσουν ένα παιδί να μάθει να γράφει το όνομα του με τρόπους εύκολους και συνάμα διασκεδαστικούς. Κάποιες από αυτές παρέχουν αισθητηριακά ερεθίσματα, κυρίως απτικά, και όλες ενισχύουν τις δεξιότητες της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού.

Δοκιμάστε να μάθει να γράφει το παιδί το κάθε γράμμα του ονόματος του με τους παρακάτω διασκεδαστικούς τρόπους, πριν προχωρήσετε στην ιχνηλασία ή τη γραφή του με μολύβι σε χαρτί. Για τη κάθε δραστηριότητα, αρχικά θα πρέπει το παιδί να βλέπει το όνομα του κάπου γραμμένο. Εξάσκηση στην εξάσκηση, θα πρέπει σιγά-σιγά να προσπαθεί να ανακλήσει μόνο του τα γράμματα που χρειάζονται για το όνομα του.

  1. Σχεδίαση ονόματος σε αφρό: θα χρειαστείτε έναν αφρό ξυρίσματος και μια λεία επιφάνεια, όπως αυτή ενός τραπεζιού, δίσκου ή ενός σουπλά. Αδειάστε μπόλικη ποσότητα αφρού πάνω στην επιφάνεια και παροτρύνεται το παιδί να σχεδιάσει με τον δείκτη του δακτύλου του το κάθε γράμμα από το όνομα του.
  2. Σχεδίαση ονόματος σε αλάτι ή άμμο: μέσα σε έναν δίσκο ή ένα μεσαίο ταψάκι τοποθετείστε λίγη άμμο (ή αλάτι ή σιμιγδάλι). Το παιδί θα πρέπει να σχεδιάσει το κάθε γράμμα από το όνομα του με τον δείκτη του δακτύλου του.
  3. Κρυμμένα γράμματα: στον ίδιο δίσκο ή ταψάκι από τη παραπάνω δραστηριότητα, όπου μέσα θα έχετε την άμμο (ή το αλάτι ή σιμιγδάλι), ρίχτε μέσα και κρύψτε μπόλικα γραμματάκια, ανάμεσα τους και αυτά του ονόματος του παιδιού, και πείτε στο παιδί να ψάξει να βρει τα γράμματα από το όνομα του και στη συνέχεια να τα τοποθετήσει με τη σωστή σειρά, ώστε να το σχηματίσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγνητικά γραμματάκια, γράμματα από παιχνίδι κρεμάλας, σκραμπλ ή να φτιάξετε οι ίδιοι με χαρτόνι κομμένο σε μικρά τετράγωνα όπου στο κάθε ένα θα έχετε γράψει στα κεφαλαία και από ένα γράμμα.
  4. Σχεδιασμός με δακτυλομπογιές: γράψτε με μαρκαδόρο ή στυλό, από ένα γράμμα του ονόματος σε διαφορετικό χαρτί και τέλος σε άλλο χαρτί ολόκληρο το όνομα. Το παιδί θα πρέπει να ιχνηλατήσει με δακτυλομπογιά ή με ένα πινέλο το κάθε γράμμα από το όνομα του και στη συνέχεια να προσπαθήσει να το σχεδιάσει μόνο του από κάτω. Τελευταίο θα προσπαθήσει το όνομα του ολόκληρο.
  5. Ψηφιδωτό όνομα: γράψτε με ένα στυλό ή μαρκαδόρο το όνομα του παιδιού σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια πάρτε χαρτί γκοφρέ και κόψτε το σε μικρά τετράγωνα κομμάτια (αν δεν έχετε χαρτί γκοφρέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες). Δώστε στο παιδί τα κομμάτια από το γκοφρέ που έχετε κόψει για να φτιάξει με αυτά μικρά μπαλάκια. Στη συνέχεια βάλτε κόλλα πάνω στο σχεδιασμένο όνομα. Το παιδί θα πρέπει να τοποθετήσει τα μπαλάκια, ξεκινώντας με το πρώτο γράμμα του ονόματος του και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα, με τη σειρά, αλλά και με τη φορά που σχεδιάζεται το κάθε γράμμα.
  6. Κολάζ ονόματος: δώστε στο παιδί περιοδικά ή εφημερίδες. Θα πρέπει να βρει τα γράμματα από το όνομα του, να τα κυκλώσει με ένα μαρκαδόρο, να τα κόψει με ένα ψαλίδι και στη συνέχεια να τα κολλήσει σε ένα χαρτί με τη σωστή σειρά ώστε να σχηματίσει το όνομα του.
  7. Όνομα από πλαστελίνη: δώστε στο παιδί μια πλαστελίνη για να φτιάξει μπόλικα μπαστουνάκια με αυτήν. Στη συνέχεια θα πρέπει με αυτά να φτιάξει το κάθε γράμμα από το όνομα του ώστε να το σχηματίσει ολόκληρο.

Καλή σας διασκέδαση!


Μαρία Κυριαζή, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger www.ergotherapeiakids.com

Γκουγκούμη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός, Special Education Blogger

www.special-learners.gr