5 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Έξω έχει παγωνιά και ο καιρός δεν είναι κατάλληλος για εξωτερικές δραστηριότητες. Είτε είστε ένας δάσκαλος είτε γονέας, μερικά όμορφα κόλπα μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια παραγωγική και μη- παραγωγική ημέρα ή σε μια ευτυχισμένη και σε μια μέρα με δακρυσμένα παιδιά.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να κινούνται και πως να παίζουν ευχάριστα σε εσωτερικούς χώρους. Μπορείτε να δοκιμάσετε αισθητηριακές αναζητήσεις, κάνοντας τις παρακάτω εσωτερικές δραστηριότητες.
1. Αυτοσχέδιο γυμναστήριο
Δημιουργήσετε χώρο για τη γυμναστική σας! Δεν χρειάζεται ένα πραγματικό γυμναστήριο για να κάνετε μια μεγάλη προπόνηση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια καρέκλα και αρκετό χώρο για αυτό. Προτρέψτε τα παιδιά να κάνουν στην καρέκλα push ups (μπορούν να καθίσουν και να ανεβάζουν τον κορμό τους στην πλάτη της θέσης τους). Μπορούν επίσης να κάνουν βουτιές στην καρέκλα. Ζητήστε τους να φτάσουν προς το πάτωμα, ενώ κάθονται και να τεντωθούν προς τα πίσω.
Τα οφέλη; Βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος, ενδυνάμωση κορμού και άκρων, ιδιοδεκτικά και αιθουσαία ερεθίσματα, βαθιά αναπνοή και καλύτερη συγκέντρωση.
2. Βαθιά αναπνοή
Αν τα παιδιά έχουν μείνει μέσα όλη την ημέρα, η αναπνοή τους είναι πιθανώς πολύ ρηχή. Οι βαθιές αναπνοές ενθαρρύνουν μια καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου και βελτιώνουν την προσοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φυσαλίδες για να φυσήξετε, καλαμάκια για να πιείτε, χαρτόνια μετατρεμένα σε χωνιά για βουητό και μπάλες βαμβακιού για να τις σπρώξετε με την εκπνοή. Φυσικά, τα πνευστά μουσικά όργανα, όπως φυσαρμόνικα, τρομπέτα και κλαρίνο προσφέρονται για βαθιά αναπνοή. Και, αν δεν έχετε την δυνατότητα για τις παραπάνω δραστηριότητες, προσπαθήστε απλά να πάρετε μαζί με το παιδί 10 βαθιές αναπνοές ή να τρέξετε επιτόπου. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά!
3. Χειρωνακτικές εργασίες
Χρησιμοποιώντας τα χέρια για βαριές δραστηριότητες, βοηθάει στην καλύτερη αισθητηριακή επεξεργασία. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί προετοιμάζονται κατάλληλα τα δάχτυλα και οι ενδογενείς μύες για τη διαδικασία της γραφής, τη χρήση του πληκτρολογίου, δραστηριότητες που εμπεριέχονται στις σχολικές τους ασκήσεις. Δοκιμάστε να παίξετε με βαριές μπάλες, αγχολυτικά αντικείμενα ή πηλό. Τα Push ups, οι έλξεις ή η αιώρηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μυϊκή ενίσχυση των χεριών. Η ζωγραφική και το μαγείρεμα είναι επίσης αγαπημένες δραστηριότητες, καθώς υπάρχει αποτέλεσμα στο τέλος της σκληρής δουλειάς.
4. Χορός
Κολλημένοι σε εσωτερικούς χώρους; Ενεργοποιήστε τη μουσική και ξεκινήστε το χορό! Δεν χρειάζεται μια πίστα. Μπορείτε να χορεύετε σε ένα σημείο, γύρω από την κουζίνα, μέσα από το σαλόνι ή μέσα στην τάξη. Ο χορός είναι μια καταπληκτική ιδέα για βροχερή ημέρα-που μας αναγκάζει να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους. Τα παιδιά θα σας αγαπήσουν για αυτό και θα έχουν μια νέα αίσθηση ότι είστε πραγματικά "cool!"
5. Εργασίες για τον οπτικοκινητικό συντονισμό
Έχετε μερικά μικρά κασκόλ; Μπάλες ζογκλέρ; Μπαλάκια από χαρτί; Μια μπάλα του τένις; Παίξτε το παιχνίδι του «πιασίματος», πετώντας τα στον αέρα έτσι ώστε το παιδί να προσπαθήση να τα πιάσει. Ο συντονισμός ματιού-χεριού εμπλέκει τον εγκέφαλο και το σώμα για να εργαστούν από κοινού. Με μια διαχωριστική γραμμή και το συντονισμό χεριού - ματιού, ο εγκέφαλος σχηματίζει οδούς που μπορεί να ηρεμήσουν και να συμμετάσχουν καιρό μετά αυτής της δραστηριότητας.
Ξεκινήστε λοιπόν μαζί με τα παιδιά σας! Τα λίγα λεπτά που δαπανήθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ευτυχισμένη ημέρα. Η κίνηση που θα παράγουν θα αυξήσει τα επίπεδα ενδορφινών, το επίπεδο συγκέντρωσης και πάνω από όλα την παραγωγικότητα τους.
Γκουγκούμη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός, Special Education Blogger
www.special-learners.gr