4+1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!

2021-11-05

Η δυσπραξία αποτελεί μια συχνή διαταραχή της αισθητηριακής επεξεργασίας, η οποία σχετίζεται με τον ιδεασμό, τον κινητικό προγραμματισμό και την εκτέλεση μιας κίνησης .


Επηρεάζει τομείς στη καθημερινότητα ενός παιδιού;

Η απάντηση είναι ναι. Η δυσπραξία επηρεάζει τόσο την ανάπτυξη των παιδιών όσο και την καθημερινότητα τους, μιας και δυσκολεύονται σε αρκετούς τομείς της. Η εμπλοκή τους σε δραστηριότητες όπως η αυτοεξυπηρέτηση, ο τρόπος παιχνιδιού τους, οι σχολικές τους επιδόσεις, ακόμα και η κοινωνικοποίηση ή εμπλοκή τους σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό.

Η δυσπραξία σε ένα παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως από εξειδικευμένο εργοθεραπευτή, η θεραπεία της οποίας βασίζεται στις αρχές της μεθόδου της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.


Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουν οι γονείς στο σπίτι;

Ταυτόχρονα με το θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού για την αντιμετώπιση της, υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν στο σπίτι τα παιδιά ώστε να ενισχυθεί το αποτέλεσμα.


Πάμε να δούμε κάποιες από αυτές!

  1. Σχεδιασμός ανθρώπινης φιγούρας σε πραγματική διάσταση. Θα χρειαστείτε ένα ρολό χαρτί ζωγραφικής ή πολύ μεγάλα χαρτόνια ενωμένα μεταξύ τους και χρώματα (μαρκαδόρος, ξυλομπογιές, πινέλα, νερομπογιές κ.α.). Ζητήστε από το παιδί να ξαπλώσει πάνω στο χαρτί που θα έχετε κόψει από το ρολό σε μέγεθος όσο και το ύψος του και με έναν μαρκαδόρο φτιάχτε το περίγραμμα του σώματος του. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει πάνω σε αυτό το περίγραμμα τα μέλη τους σώματος του τοποθετημένα στα σωστά σημεία, τα ρούχα του κλπ, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει με μια ανθρώπινη φιγούρα σαν το ίδιο. Σε ένα παιδάκι με δυσπραξία είναι πολύ σημαντική η επίγνωση του σχήμα σώματος του!
  2. Αναποδογύρισμα κερμάτων. Μια συχνή μορφή διαταραχής της δυσπραξίας είναι αυτή της αμφίπλευρης οργάνωσης. Βάλτε το παιδί να κάτσει σε μια καρέκλα και μπροστά του, πάνω στο τραπέζι τοποθετήστε σε μια οριζόντια ευθεία είκοσι νομίσματα, μοιρασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε δέκα να βρίσκονται από τη δεξιά μεριά του σώματος του ξεκινώντας από τη μέση γραμμή και άλλα δέκα από την αριστερή. Ζητἠστε από το παιδί να αναποδογυρίζει ταυτόχρονα και με τα δυο χέρια τα νομίσματα, ξεκινώντας με τα εξωτερικά (το δεξί χέρι ξεκινάει με το εξωτερικό νόμισμα στα δεξιά, το αριστερό με το εξωτερικό νόμισμα στα αριστερά) μέχρι τα δυο χέρια να συναντηθούν στη μέση και αντίστροφα.
  3. Πασούλες πάνω σε πατίνι. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται η ισορροπία σε παιδιά με δυσπραξία. Μια ωραία ασκησούλα είναι να βάλετε το παιδί να σταθεί όρθιο πάνω σε ένα πατίνι (σε περίπτωση που δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαμηλό σκαμπό) και να παίξετε με μια μπάλα πασούλες, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ισορροπεί πάνω στο πατίνι χωρίς να πέσει κάτω.
  4. Διαδρομή εμποδίων. Φτιάχτε μια διαδρομή εμποδίων όπου το παιδάκι σας πριν το τερματισμό θα πρέπει να παρακάμψει εμπόδια, να κάνει πηδηματάκια, κουτσό, να σκαρφαλώσει και ό,τι άλλο βάλετε με τη φαντασία σας, μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό.
  5. Ιδεασμός. Παρακίνηση για το «τι πρέπει να κάνω και πως». Δραστηριότητες σαν αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω λατρεύουν οι περισσότεροι μικροί μας φίλοι. Όταν παίξετε μια διαδρομή με εμπόδια δυο-τρεις φορές, ζητήστε την επόμενη φορά από το παιδί να φτιάξει μια δική του, χρησιμοποιώντας τη φαντασία του και εξοπλισμό από τα παιχνίδια του.

Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-ΟΤ blogger