30 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΜΕΡΟΣ Α'

2021-04-30

Υπάρχουν όμορφες και ευχάριστες δραστηριότητες για την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας όπου μπορεί να κάνει το παιδί εύκολα στο σπίτι και με απλά υλικά που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά.

Παρακάτω θα βρείτε τις 10 από τις 30 συνολικά ασκήσεις που θα αναρτηθούν για τη λεπτή κίνηση. 

1. Με ένα πινέλο και τέμπερα δώστε στο παιδί να βάψει κοφτό μακαρονάκι. Όσο ακόμα η μπογιά είναι νωπή, το κολλάει σε ένα χαρτί για να φτιάξει όποιο σχέδιο θέλει. 
2. Με μια σύριγγα παίρνει νερό από ένα γεμάτο ποτήρι και το μεταφέρει σε μια παγοκυψέλη ή πλαστική αυγουλοθήκη. Συνεχίζει μέχρι να την γεμίσει όλη.
3. Σε μια πλαστελίνη καρφώστε ξυλάκια φαγητού και αφήστε το παιδί σας να περάσει χάντρες ή ακόμη και δημητριακά cheerios!

4. Με μια πλαστελίνη playdoh το παιδί φτιάχνει το όνομα το δικό του αλλά και των μελών της οικογενειάς του. Αν δεν ξέρει ακόμη να γράφει, σε ένα Α4 χαρτί γράφετε τα ονόματα με μαρκαδόρο ώστε να τα βλέπει και να τα αντιγράψει.
5. Σε κόλλες χαρτιού Α4 σχεδιάστε διάφορα μεγάλα σχήματα. Δώστε στο παιδί μικρά αυτοκόλλητα όπου θα τα ξεκολλάει και θα τα κολλάει μόνο του πάνω στο περίγραμμα των σχημάτων. 
6. Πάρτε ένα κουτί χρωματιστούς συνδετήρες. Κόψτε και χαρτόνια σε χοντρές λωρίδες στα ίδια χρώματα με τους συνδετήρες. Βάλτε το παιδί να κατηγοριοποιήσει τους συνδετήρες ανάλογα με το χρώμα τους (π.χ. κοκκινοι, μπλε, κίτρινοι κ.ο.κ) και στη συνέχεια να περάσει τη κάθε ομαδούλα συνδετήρων στο αντίστοιχο χρώμα χαρτόνι.

7. Εκτυπώστε κάποιο σχέδιο, π.χ. μια καρδιά, μια χελώνα ή ό,τι προτιμάει το παιδί, βάλτε πάνω στο σχέδιο υγρή κόλλα και δώστε στο παιδί να κολλήσει μία μία φακές ή φασόλια ώστε να το φτιάξει ψηφιδωτό.

8. Δώστε στο παιδί να απλώσει τα ρούχα που έχουν βγει απ᾽ το πλυντήριο μόνο του. 

9. Η κατασκευή παζλ με μικρά κομμάτια είναι εξίσου καλή δραστηριότητα για τη λεπτή κίνηση.
10. Τέλος, παίξτε αυγομαχίες! Βράστε αυγά, πάρτε ένα κουτάλι, δώστε και στο παιδί το δικό του, τοποθετήστε πάνω τους από ένα αυγό και ξεκινήστε τον αγώνα! Ποιος θα διασχίσει όλο το σπίτι χωρίς να του πέσει το αυγό; Εκείνος με τις λιγότερες πτώσεις κερδίζει...

Εδώ μπορείτε να δείτε και τις ασκήσεις από το Β' μέρος και το Γ᾽μέρος.

Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger