12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
2021-04-28
Ο αμφίπλευρος συντονισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός παιδιού και λαμβάνει χώρο σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες που εκτελεί μέσα στη καθημερινότητα του.
Παρακάτω δίνονται δώδεκα ασκήσεις, τέσσερις από κάθε είδος αμφίπλευρου συντονισμού, για την ενίσχυση του στο σπίτι!
Ασκήσεις συμμετρικού αμφίπλευρου συντονισμού:
- Το παιχνίδι των κερμάτων: τοποθετήστε σε μια σειρά δώδεκα (ή και παραπάνω) κέρματα. Το παιδί και με τα δυο του χέρια, ένα σε κάθε άκρη, ξεκινάει να αναποδογυρίζει ταυτόχρονα και από τις δυο μεριές τα κέρματα, μέχρι τα δυο χέρια να συναντηθούν.
- Μπάλα στον τοίχο: από μια απόσταση περίπου ενάμιση μέτρου, το παιδί πετάει τη μπάλα στον τοίχο και με τα δυο χέρια μαζί. Όταν αυτή επιστρέψει πρέπει να τη πιάσει χωρίς να πέσει κάτω. Επαναλαμβάνει δέκα φορές.
- Τσαλάκωμα χαρτιού: από ένα τετράδιο που δεν χρειάζεστε δώστε τα φύλλα στο παιδί να τα τσαλακώνει ένα ένα και με τα δυο του χέρια ταυτόχρονα.
- Σαπουνόφουσκες που σκάνε: κάντε στον αέρα σαπουνόφουσκες και πείτε στο παιδί να τις σπάει χτυπώντας, σαν σε παλαμάκια, και με τα δυο του χέρια μαζί.
- Βούτυρο σε ψωμί: δώστε στο παιδί να αλείψει με ένα μαχαίρι βούτυρο ή μαρμελάδα σε φέτες ψωμιού.
- Ζωγραφική με στένσιλ: με το ένα χέρι συγκρατεί το στένσιλ και με το άλλο χέρι σχεδιάζει.
- Κατασκευές origami: οι κατασκευές origami είναι πολύ διασκεδαστικές. Εναλλακτικά δείχτε του τον τρόπο να φτιάξει βαρκούλες από το δίπλωμα του χαρτιού.
- Κόψιμο με ψαλίδι: δώστε στο παιδί να κόψει με το ψαλίδι διάφορα σχέδια
Ασκήσεις ασύμμετρου αμφίπλευρου συντονισμού:
- Μπουσούλημα: φτιάχτε μια διαδρομή εμποδίων όπου το παιδί πρέπει να μεταφέρει αντικείμενα με το στόμα και μπουσουλώντας, από ένα σημείο σε κάποιο άλλο.
- Έρπισμα: όπως και στη παραπάνω δραστηριότητα, το παιδί έρπεται σα φιδάκι, περνόντας ανάμεσα από εμπόδια για να μεταφέρει αντικείμενα από ένα σημείο σε κάποιο άλλο.
- Τράβηγμα σχοινιού: δέστε ένα βαρύ αντικείμενο με μακρύ σχοινί. Το παιδί το τραβάει το σχοινί για να το φέρει κοντά του, εναλλάξ με τα δυο του χέρια.
- Μπάλα μπάσκετ: έχοντας μια μπάλα μπάσκετ (ή τὀπι) το παιδί τη χτυπάει για να αναπηδήσει στο πάτωμα μία με το ένα του χέρι μία με το άλλο, με ρυθμό.
Ασκήσεις εναλλασσόμενου αμφίπλευρου συντονισμού:
Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger